Östersjön är fortsatt hotad – blåstången försvinner

Östersjön utgör en väsentlig del av vår vardag och hälsa, men står idag inför en rad utmaningar. En art som hotas är algen blåstång, vars försvinnande skulle få stora konsekvenser för livet under ytan såväl som på land. 

– Havet är sjukt och läget är allvarligt, säger Nina Tynkkynen, professor i miljöstyrning och policy på Åbo Akademi.

Östersjön, världens yngsta hav, är unikt. Med sitt medeldjup på endast 54 meter och svagt salta brackvatten står den ut från andra hav. Samtidigt gör detta Östersjön mer känslig för förändring. Eftersom den är omgiven av land på nästan alla sidor upplever den större mänsklig påverkan, som nedskräpning och konstant sjötransport, vilket gör den mer sårbar än andra hav.

En art som påverkas är brunalgen blåstång, som minskat mycket de senaste åren, men också kommit tillbaka på ett fåtal ställen där dess förhållanden har förbättrats. Växten är viktig då den stabiliserar havsbotten, men utgör också en betydande livsmiljö och föda för andra arter, som fiskar och musslor.

Anna Törnroos-Remes, biträdande professor i miljö- och marinbiologi på Åbo Akademi.
Foto: Pressbild

– När den minskar har de lokala fiskepopulationerna fått bekymmer, eftersom deras yngel inte har det habitat de behöver. Det produceras inte heller samma föda för fiskarna, berättar Anna Törnroos-Remes, biträdande professor i miljö- och marinbiologi på Åbo Akademi.

Skälet till blåstångens försvinnande är övergödning. Som en följd av utsläpp av växtnäringsämnen i vattnet ökar algblomningen och vattnet blir grumligt. Blåstången trivs i rent vatten och får därför svårt att växa. 

– Det är övergödningen som egentligen är kärnan i hela problematiken i Östersjön, menar Törnroos-Remes. 

Det har gjorts framgångsrika försök att återplantera blåstången på finska kuster, det vill säga flytta den från områden där den fortfarande finns till områden där den försvunnit. Växten kan också på egen hand kolonisera nya områden genom att flyta iland på en strand och fästa där. Törnroos-Remes menar dock att ett bättre alternativ är att försöka minska utflödet från åkermarken på olika sätt för att från början ta tag i grundproblemet.

Blåstång. Källa: WikiMedia Commons.
Östersjön behöver vår hjälp

Trots flera positiva åtgärder som har tagits för att främja Östersjöns hälsa gömmer det sig fortfarande problem under ytan. Nina Tynkkynen, professor i miljöstyrning och policy på Åbo Akademi, berättar under en föreläsning på Hanaholmens kulturcentrum om fler utmaningar Östersjön står inför. 

– Havet är sjukt och läget är allvarligt, säger hon.

Nina Tynkkynen, professor i miljöstyrning och policy på
Åbo Akademi.
Foto: Pressbild

De främsta bidragande orsakerna är aktiviteter på land som övergödning, sjöfartens inverkan och utsläpp av farliga ämnen. När för mycket näringsämnen hamnar i havet bidrar det till bland annat syrebrist och klimatförändringar, som i sin tur leder till brist på biologisk mångfald. Algmattor, badförbud, krympande fiskbestånd och främmande arter är fler exempel på sådana konsekvenser. Tynkkynen berättar att tillgång till varor och tjänster som havet förser oss med för människans välbefinnande också hotas eftersom rent vatten, mat och syre produceras av friska ekosystem som vi människor behöver för att överleva. 

– Biologisk mångfald på land och till havs är livets grundsten. Om den utarmas kan hela ekosystemet kollapsa.

Samtidigt handlar det om den kulturella aspekten där personliga relationen till Östersjöns rena vatten, havsbris och minnen av stug- och båtliv påverkas. 

– Det är en ekologisk värld som inte längre finns, säger Tynkkynen. 

Men att Östersjön klassas som en slags tidsmaskin, då den tidigare upplevt många fler förändringar än andra världshav, så kan ändå forskning om Östersjöns tillstånd hjälpa att skydda andra oceaner. Det är dock inte alltid så lätt, säger Tynkkynen. 

– Det hjälper inte att endast fokusera på enskilda problem eller endast undersöka problem ur en ekologisk synvinkel. Vi behöver tvärvetenskaplig kunskap med mångsidiga lösningar. 

Stegen man kan ta är att först identifiera problemet för att sedan utarbeta lösningar till dessa, tillsammans med alla berörda parter, och tillslut generalisera lösningsmodeller och jämföra dessa med varandra. Att ta fram lösningsmodeller för havsmiljö, samhälle och ekonomi för att samtidigt trygga ett fortsatt välmående för FN:s globala mål är viktigt.

– Vi måste möta både naturens och människans behov, säger Tynkkynen.

Tre sätt som du kan hjälpa blåstången på:

1. Kontakta fonder och stiftelser som forskar om Östersjön. Skänk pengar eller var med och påverka vad som forskas om. 

2. Förr var det vanligt att människor drog upp växten från stränder för att man tyckte att den var äcklig. Låt blåstången vara!

3. Plocka upp döda växter som flyter iland. Dessa innehåller näring och bidrar till övergödningen.

Wiktoria Gruca, Cecilia Sumell & Maja Isaksson

Lämna en kommentar