De räddar ekosystemet – genom att plantera blommor

De räddar ekosystemet –

genom att plantera blommor

Pollinerande insekter är en viktig del av ett fungerande ekosystem. Under senare år har många studier visat att pollinatörer minskar kraftigt, både i antal individer och arter. Men precis som att vi kan panta och källsortera för att gynna miljön, finns det även enkla sätt för oss människor att hjälpa pollinatörerna i våra egna trädgårdar.


TEXT OCH BILD: Tuva Lejonklou & Sabina Kyllönen


Fungerande ekosystem är en förutsättning för allt liv på jorden. Det skyddar oss mot katastrofer, ger oss rent vatten, och ser till att vi kan bo och odla mat i ett stabilt klimat. Ett kugghjul i våra ekosystem är pollinering med hjälp av vilda pollinerande insekter, som vildbin, fjärilar, blomflugor och skalbaggar.

Det finns cirka 250 biarter och 370 olika blomflugor i Finland. De är bara två exempel på de pollinerarinsekter som är nödvändiga för blommande växters utveckling. Trots detta har det tagits lite initiativ att säkra alla arters överlevnad.

Traci Birge vill öka medvetenhet om hur man skyddar pollinerarinsekter i Finland. Bild: Privat

– Det är nödvändigt att skydda mångfald i naturen överlag. Men speciellt pollinerarinsekter kräver ännu mer uppmärksamhet, eftersom att de spelar en så stor roll i vårt ekosystem, säger forskaren Traci Birge som är specialiserad på biodiversitet.

Birge berättar att pollinatörernas mängd har minskat bland annat på grund av giftiga bekämpningsmedel som används i jordbruksarbete. Att blanda bekämpningsmedlen är synnerligen skadligt för vissa arter, vilket många inte vet om.

– Om fler människor vore medvetna om hur många olika arter av pollinerarinsekter det finns kunde man bättre ta i beaktande deras respektive behov, konstaterar Birge.

Hon tar initiativ för insekternas överlevnad

Birge startade det ettåriga projektet “Den pollinerarvänliga gården” 2021. Syftet var först och främst att försöka definiera vad “pollinerarvänlighet” betyder just i Finland.

– Liknande initiativ för att skydda pollinerarinsekter har tagits till exempel i Nordamerika, men deras insekter är inte nödvändigtvis samma som i Finland.

Med hjälp av flera experter skapade de inom projektet en guide som vem som helst skulle kunna använda sig av för att vara mer pollinerarvänlig. Guiden finns tillgänglig på både finska och svenska och är indelad i två delar.

– Den första delen är mer allmän och ger grundinformation som kan vara till hjälp. Videon “Pölytäjäystävällinen maatila” fungerar som en kompletterande vägledare där det visas exakt hur det går till, säger Birge.

Hon menar att vem som helst kan hjälpa till att främja insekternas överlevnad.

– Pollinerarinsekternas livscykel måste kunna ske på så många olika områden som möjligt, säger Birge.

Blommorna hjälpte gårdsodlingen
Projektet “Den pollinerarvänliga gården” har riktats till jordbruk, men kan nyttjas av vem som helst.

Birge berättar att de jordbrukare som tagit del av projektet hade fria händer. Olika gårdar har provat olika sätt att främja pollinerarinsekternas framkomst på sina områden. Eftersom att det finns många olika sätt att gynna pollinerarinsekter kan ett sätt fungera bättre på en gård än en annan.

Gårdsägaren Peter Rehn använder pollinerarvänliga metoder. Bild: Privat

En gårdsägare som prioriterar pollinerarinsekternas biodiversitet är Peter Rehn. När han först hörde talas om projektet visste han inte vad det skulle göra för skillnad att börja odla ängsblommor. Men han bestämde sig för att ge det ett försök.

– Samma år sådde jag rekordmycket, säger Peter Rehn.

Rehn äger gården Skarsböle ekogård. Idag sköter han sitt jordbruk med insekternas välmående i åtanke, trots att projektet inte fortsätter.

– Projektet var bara ett år men jag tänker fortsätta på samma linje eftersom det gynnar både gårdens växtlighet och pollinerarinsekterna, säger han.

På Skarsböle gård finns det en drygt 300 meter lång remsa av växtlighet som planterats enbart för att gynna pollinerarinsekter. Bland de blommor som lockar till sig insekterna mest finns honungsfacelia, blåklint och ringblomma.

– Det låter kanske inte som ett stort område, men det räcker för pollinerarinsekterna. En utbredd areal på en lite längre sträcka är allt som behövs.

Peter Rehn planterade en lång areal med vilda ängsblommor på sin åker. Bild: Privat

Att vara mer pollinerarvänlig kräver inte mycket, menar Rehn.

– Man kan åstadkomma samma i sin egen trädgård som jag gjort här på gården. Odlingtekniken är densamma, förutom att man i trädgården säkerligen gör allt för hand.

Ansvaret för pollinerarinsekternas överlevnad ligger med andra ord inte bara hos jordbrukare. Traci Birge påpekar att det måste finnas utrymme för insekternas förökning lite överallt.

– Utan mångsidiga och utspridda områden för insektliv finns det ingen biodiversitet, säger Birge.

Lämna en kommentar