Alexandras reflektioner

I detta inlägg kommer jag att dela med mig av mina tankar och reflektioner från intensivkursen om Östersjön och miljöjournalistik. Inlägget kommer att uppdateras under veckans gång!



Kursens första dag

Kursens första dag har bestått av en rad intressanta föreläsningar. Vi började dagen med att parata ihop oss och bilda grupper som vi under veckans gång ska arbeta tillsammans med. Dagens första föreläsning stod Malin Avenius, universitetslärare på Göteborgs universitet värd för. Avenius sparkade igång kursen med att berätta om hur hon som vetenskapsjournalist ser på hur en orienterar sig fram i forskarens värld. Strax efter Avenius föreläsning tog Marcus Rosenlund över rodret och fortsatte berätta om hur en publik fångas med en historia, vilket Rosenlund utan tvekan gjorde.

Efter Rosenlunds föreläsning som nästan kan beskrivas med historielektion, var det dags för dagens sista föreläsning, Norah Lang och Heidi Hendersson styrde kosan i land med nordiska ministerrådets mentorskapssprogram för journalister med fokus på miljöjournalistik, och mer ingående om vad de gör i sitt arbete. En minst sagt intressant och intensiv första dag.

Ut på tur aldrig sur

Under gårdagen beslöt vi i gruppen jag är en del av, att projektet vi ska sammanställa under veckan ska behandla hur kontakten över Östersjön och sjöfarten länder emellan kan bibehållas utan att påverka Östersjön som hav i negativ bemärkelse. Just därför är dagens första föreläsning med Emma Wickman av stort intresse. Wickman som arbetar på Baltic Sea Action Group berättar under förmiddagen hur stiftelsen arbetar för att förbättra Östersjöns förutsättningar för att i framtiden inte drabbas av mer övergödning och förorening.

Efter lunchen stod besök på Helsingfors universitets pilotodlingar på schemat. Dagen fortsatte i samma anda, hur övergödningen i Östersjön kan hämmas med hjälp av jordbruk som binder koldioxid i marken. Vi fick bekanta oss med forskningsprojektet Twinwin och se hur projektet fungerar rent praktiskt, vilket givetvis ökade förståelsen för hur det hela fungerar!


Projektet tar fart

Dagen har gått åt att arbeta vidare på gruppens projekt, hur kontakten över Östersjön och sjöfarten länder emellan kan bibehållas utan att förstöra miljön. Efter frukost i solskenet intervjuade vi Henrik Ringblom, professor inom sjöfart vid Åbo Akademi.

Ringblom gav oss en större förståelse för hur lagstiftningen ser ut för fartyg i Östersjön. Därefter intervjuade vi Elina Mikkolainen som är projektansvarig för Baltic Sea Action Groups projekt Responsible shipping – och ett av rederierna som är en del av detta projekt. Även idag har jag lärt mig mycket och än mer om hur Östersjön påverkas av dess sjöfart.

Alexandra Stark

Lämna en kommentar