Wikis reflektioner ☁️

Dag 3 – Onsdag 24 maj

Idag var den första hela dagen av eget arbete, så hela min dag har verkligen gått ut på grupparbetet kring artikeln som vi ska skriva. Jag har lärt mig mer kring den hotade arten som är central i vårat arbete, intervjuat en professor i miljö- och marinbiologi på Åbo Akademi, fotat lite bilder på havet och mest jobbat på artikelns uppbyggnad samt dramaturgi. Jag känner att jag har fått chansen att ”väcka mina journalistiska skrivkunskaper till liv igen” efter att inte ha arbetat kring en artikel på väldigt lång tid, vilket var kul! Skönt med en lite lugnare dag där man fick lägga upp tiden hur man ville och djupdyka i sitt eget projekt för hela dagen 🙂

Dag 2 – Tisdag 23 maj

Ännu en dag och ännu fler lärdomar…

Idag känner jag att det har varit en intensiv dag för ens hjärna att ta in detta berg av information som växte fram idag, men samtidigt väldigt givande och kul. Under föreläsningarna fick jag fler lärdomar om havets miljö och exempelvis Baltic Sea group och deras projekt, som jag aldrig har hört om tidigare. Jag känner att jag har greppat massa nya lärdomar kring just havet och dess påverkan på både människan som hela jorden, samt hur man kan främja dess hälsa, som jag tidigare inte riktigt har förstått mig på hur det funkar. Blir väldigt intressant när man inser hur allt med ovan jord, på ytan och under jorden/haven hänger ihop med också det som vi människor gör och hur mycket mer påverkan vi har på klimatet än man kanske kan tro. Och alla smarta lösningar som finns där ute.

Att få åka iväg och kolla in pilotodlingar på plats har också varit givande och lärorikt då man verkligen fick vara där på plats och se hur allt kan funka i praktiken. Skönt att ta sig utomhus och komma sådana projekt nära än att endast få höra teoretiskt om det i salen. Jag har aldrig tidigare lärt mig kring eller sett den typen av ”projekt” innan så det var en ny erfarenhet för mig. Samtidigt har jag då insett hur otroligt mycket jobb som krävs kring det och att det verkligen behövs massa tid för att få fram de eftersträvade resultaten.

Wiktoria Gruca

Dag 1 – Måndag 23 maj

Just nu när jag skriver detta så är den första riktiga dagen på intensivkursen avslutad och man har minst sagt redan tagit in sååå mycket ny information!

För att börja med så har det har varit otroligt kul att få mingla med och lära känna nya människor från olika skolor och bakgrunder. Då jag aldrig har varit i Finland tidigare så tycker jag att det har varit extra intressant att få prata med de som är härifrån, som också har samma journalistintresse, och dela sina tankar och perspektiv med. Känns som att mycket ny lärdom och viktiga framtida kontakter kommer att skapas av just detta! Såklart har också Finlands landskap i sig gett mig många nya fina intryck.

Föreläsningarna som vi har haft idag har också bidragit med nya reflektioner och insikter. Jag har bl.a fått reflektera över svårigheterna som kan uppkomma med att vara just miljöjournalist, där flera saker i Malin Avenius föreläsning pekade på att det inte alltid är så lätt med bl.a de överväganden som man kan tvingas göra. Exempelvis frågeställningen om man ska skjuta isbjörnar, där många inklusive mig automatiskt tänker ett nej, men när bilden på en liten frusen pojke som behöver isbjörnens päls för att överleva visas så får man direkt en tankeställare. Detta har fått mig att inse mer hur viktigt det är som journalist att ifrågasätta påståenden och se om det finns andra perspektiv som kan komma fram ur samma story då det tyvärr inte alltid är svart på vitt om vad som är ”rätt eller fel”.

Jag blev också väldigt inspirerad av Marcus Rosenblads föreläsning om Azolla då jag aldrig tidigare har hört talas om den växtarten. Att få veta att den tar upp ca 15 gånger mer koldioxid per hektar än träd och att den kan komma till användning till att exempelvis minska fall av malaria genom att stänga in insekternas mat under vattenytan var ändå ett ”wow” moment för mig haha! Här reflekterade jag över att jag tycker ändå att det är väldigt intressant och kul att studera vidare på sådana typer av djupare ämnen och att något som är svårt för en själv att förstå i början blir mycket roligare och inspirerande så fort man faktiskt har fattat grejen. Och här kommer väl ändå journalistens roll in, att just förenkla det svåra för läsaren, så man själv blir inspirerad och inte endast göra miljöjournalistik för negativ utan lyfta fram det extra intressanta och positiva lösningarna med. Då tror jag att läsaren blir mer engagerad och inte vänder sig bort lika lätt från ämnet.

I det stora hela var det en intensiv men väldigt rolig dag! Ska bli kul att se vad mer veckan kommer att erbjuda 🙂

Wiktoria Gruca

Lämna en kommentar