Karolina-Louises reflektioner

Första dagen:

I dagens uppkopplade samhälle är vi människor ivriga på att ta till oss information – och fort ska det gå. Det kommer ständigt pushnotiser om att det är en ny skogsbrand eller översvämningar till följd av klimatförändringarna. En förändring måste ske nu. Samtidigt har vår planet tidigare överlevt kriser för flera tusentals år sedan, kriser likt den globala uppvärmning som vi människor nu själva bävar inför.

Det hålls nästan årligen globala toppmöten där länder kommer överens om att minska sina koldioxidutsläpp inom trettio år. Samtidigt kommer nyheter om att jordens temperatur kommer att stiga och att det inom trettio år kanske redan kommer att vara försent.

Under måndagens föreläsning med författaren Marcus Rosenlund lyftes ett viktigt tankesätt som de blivande miljöjournalisterna skulle ta med sig:
lyft det långa tidsperspektivet“.

Jorden är cirka 4,5 miljarder år gammal. Under alla de åren har den klarat sig igenom rekordhöga temperaturer och bitande minusgrader. Världen förändras och så även klimatet. Enligt författaren Marcus Rosenlund finns det ingen normal-temperatur som är det bästa för jorden. Temperaturen är ständigt i gungning, med historiska perioder då Arktis varit både djungel och frusen is. Men, för tillfället är det den mänskliga påverkan som har bidragit till en stigande temperatur och det på kort tid.

Vi människor har snabbat på den globala uppvärmningen med all vår förmåga. Sedan den industriella revolutionen har koldioxidhalten ökat med 200 ppm i atmosfären, det under lite mer än hundra år. Vi människor vill ha saker i rekordfart och vi lämnar också spår i samma takt.

Kanske blir det så att vi, människan, är en av de arter som utrotas när det i framtiden blir en period med extremhöga temperaturer. Vi kommer troligtvis inte höra till de 10 % som överlever ett massutdöende. Men planeten kommer att klara av det – för det har den gjort förut.

Så glöm inte att lyfta det långa tidsperspektivet. Östersjön kommer åter att kunna vara ett friskt hav med välmående arter, men det kommer kanske att dröja ett tag.

Men tro mig, när vi människor är borta kommer naturen ta sin chans att återhämta sig. Det kanske kommer ta några tusen år, men den kommer att klara av det.


Karolina-Louise Räms

Lämna en kommentar