Sagas reflektioner

Utsikt längs promenadstråket på Hanaholmen

Måndag:

Kursens första dag innehöll tre intressanta föreläsningar. Vi fick höra om livet som vetenskapsjournalist, hur man berättar en historia och gestaltar den, samt om Nordic Bridges som är mentorskapsprogram för journalister med fokus på miljöjournalistik.

Vi fick även möjlighet att mingla och lära känna alla andra deltagare. När alla minglat med varandra fick vi möjlighet att, utifrån våra intresseområden och tidigare erfarenhet, skapa grupper. Grupperna ska utforska och gestalta ett ämne inom ramen för miljöjournalistik. 

Vår middag avnjöts på resturang Plats på Hanaholmen. Därefter tog jag och min rumskamrat en långpromenad i den vackra miljön.

Det har varit en lång dag full med intressanta samtal och människor. Jag känner mig väldigt inspirerad och taggad på att börja skriva på den artikeln som ska publiceras i slutet på veckan och att se hur resten av veckan kommer bli.

Saga Engfelt

Tisdag:

Utsikt från restaurang Plats terrass

Dag två på Hanaholmen, och man känner redan nu att den här veckan kommer gå otroligt fort. Idag han vi med flera intressanta föreläsningar på förmiddagen. Vi hade en föreläsning av kommunikatören på Baltic Sea Action Groups och fick höra hur deras arbete gick till och vad organisationen gör i stort. Efter det hade vi en intressant föreläsning om vad havsforskning egentligen är med professorn Nina Tynkkynen. Som avslutades med en frågestund och diskussion om ämnet.

Dessa två föreläsningar tyckte jag var extra intressanta. Dels för att jag tycker att frågor som rör just Östersjön och hur havet egentligen mår är väldigt intressant men också för att det är just Östersjön som jag och min kurskamrat ska skriva vår artikel om. Så föreläsningarna var väldigt inspirerande och vi fick ut massa nyttig information som vi kan använda i vår artikel.

Vi har även hunnit bokat en intervju med Jari Hänninen som är direktör och forskare för Skärgårdshavets forskningsinstitut och har forskat på just den vinkel vår artikel kommer handla om. Alltså hur Östersjöns fiskarter påverkas av all plast i havet.

Bussen till dagens utflykter

Efter lunchen så åkte hela gruppen med en stor gul buss till olika odlingar och fick höra om olika mätningsprojekt påverkar odling och hur klöver är en ganska bra växt. Det var en intressant att se de olika test stationerna och lära sig om vad de mätte. Vi var ute nästan fyra timmar och det var väldigt soligt hela dagen vilket var härligt! Men efter ett tag blev man lite väl varm av solen och då passade det perfekt att sista stoppet låg precis bredvid en härlig resturang med kor, grisar och får på gårdsplanen. På gården avnjöt vi alla en hamburgertallrik innan vi tog bussen hem igen. Det har varit en händelserik dag med mycket intryck och sol, så nu blir det en lugn kväll med lite slökollande på någon serie och njuta av solnedgången från vårt hotellrums fönster. Jag och min skrivkamrat har även bestämt att vi ska ta lite sovmorgon imorgon.

En söt ko på Wanha Pehtoori, Haltiala Gård

Saga Engfelt

Onsdag:

Idag har vi endast haft eget arbete och det har varit så roligt! Jag och min skrivkamrat unnade oss en sovmorgon innan vi satte igång med arbete. Vi skrev ihop frågor som vi skulle ställa till vår intervjuperson, forskaren, docenten och direktören för Skärgårdshavets forskningsinstitut Jari Hänninen. Det blev en Zoom-intervju på engelska och gick toppen. Jari berättade massa intressanta saker om sin forskning och de sedimentundersökingar han gjort de senaste åren och vad de hittat. De har nämligen hittat mikroplaster i Östersjöns jordmåne från år 1950. Jari berättade även att de verkar som att plast inte kan brytas ned, utan bara bli mindre och mindre partiklar.

Efter intervjun så transkriberade vi den och började skriva på artikeln eftersom vi redan samlat fakta och gjort en grundligt research. Vi har under veckan även haft mejlkontakt med Jenny Rosen, kommunikatör på Stockholms universitets Östersjöcentrum, och fått ta del av viktig fakta om vårt ämnet men även om deras verksamhet och forskningsprojekt.

Så det kunde vi också väva in i vår artikel. Vi blev i stort sett klara med artikeln, vilket känns superskönt. Så efter lunch kunde vi ge oss ut på Hanaholmen och ställa korta frågor till folk på ön om vad de känner kring att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Sedan började vi att klippa ihop videon lite kort, innan det var dags för trerättersmiddag igen. Väldigt mysigt!

Saga Engfelt

Torsdag:

Oj vad tiden har gått fort! Idag var sista hela dagen på Hanaholmen och det känns så konstigt att det redan är slut, imorgon tar jag flyget hem till Stockholm igen. Men det har varit en fantastisk vecka, i vacker miljö, med roliga människor och många intressanta föreläsningar och diskussioner.

Idag slutförde jag och Tanja vår artikel och gjorde layouten i WordPress samt klippte klart videon med vox pop som vi gjort och publicerade den. Då vi blev klara några timmar innan deadline så bestämde jag och min rumskamrat som också var klar med deras artikel att ta en promenad medans det var uppehåll. Jag har inte lärt mig något nytt relaterat till artikelämnet idag eftersom vi inte haft några föreläsningar eller intervjuer under dagen. Men på lunchen hade mitt bord ett roligt samtalsämne om sparris och skillnaden på vit och grön. 😉

Den här veckan har överträffat alla mina förväntningar, och miljön är verkligen helt fantastisk och maten har också varit super! Det är ju inte ofta man får trerätters både till middag och lunch. (!) Föreläsningarna har varit både lärorika och intressanta och hållna av drivna inspirerande personer och det ska verkligen bli kul imorgon att få ta del av alla gruppers arbeten och vad de kommit fram till under veckan.

Så sammanfattningsvis, det har varit en super vecka som ja gärna hade gjort om!

Saga Engfelt

En skylt på vägen in till Hanaholmen

Lämna en kommentar