Majas dagbok Hanaholmen

Måndag

Dagen inleddes med en presentation av hur den kommande veckan kommer se ut, varefter vi valde grupper och tema inför det arbete vi ska göra. Efter lunch hade vi föreläsningen ”Så navigerar du i forskarens värld” med Malin Avenius, där hon pratade om vad vetenskapsjournalistik är, och hur du som journalist lättast kommunicerar med forskare. Klockan 15 berättade vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund om hur du fångar en publik, samt hur och varför jordens temperatur stigit och sjunkit under miljontals år, och varför detta är annorlunda från den globala uppvärmning vi ser idag. Därefter, klockan 17, pratade adept Norah Lang och mentor Heidi Henderson från Nordiska ministerrådets mentorskapsprogram för journalister med fokus på miljöjournalistik om sina erfarenheter kring ämnet, samt de case de just nu jobbar med.

Föreläsningarna kompletterade varandra på ett bra sätt, och det var roligt att möta föreläsare med så olika föreläsningsmanér. I slutet av dagen upplevde jag definitivt att jag hade en ökad förståelse för de utmaningar Östersjön står inför.

Tisdag

På tisdagen började vi med en föreläsning 09.00 med Emma Wikman från Baltic Sea Action Group, som berättade om det arbete de gör för att rädda Östersjön från övergödning, global uppvärmning och minskad biologisk mångfald. Därefter fick vi träffa Nina Tynkkynen, som pratade om hur Östersjön upplever klimatförändringarna tidigare än andra hav, och därför kan fungera som en indikator för kommande problem, men också ett användbart verktyg för att lösa dem. Efter lunchen bar det av till norra Helsingfors där vi fick veta mer om forskningsprojektet Twinvin, som jobbar för att minska det biologiska fotavtrycket som jordbruket har på planeten.

Här lärde jag mig mycket nytt om naturvetenskap och hållbart jordbruk, samtidigt som föreläsningarna från dagen innan befästes. Malin berättade att forskare har en annorlunda uppfattning vad gäller exempelvis tid och innehåll än oss journalister, vilket vi fick se på nära håll. Vissa hade hållit på med samma projekt i tre år, och kunde fortfarande inte ge några definitiva svar angående resultat. Vid dagens slut hade jag ännu större förståelse av den påverkan vi har på Östersjön och marken, men några sätt på vilka vi kan jobba för att den ska återhämta sig.

Lämna en kommentar