Camillas reflektioner

Måndag

Vi gick snabbt in på mingel och indelning i grupper för våra kommande samarbeten. Det var till en början svårt att komma på vad det är man själv vill producera under kursens gång och ännu svårare att pitcha det – och ta in andra personers pitchar. På ett sätt var det här en bra övning och inblick i vad jag tror att journalistens arbete kan innebära. Det handlar ofta om att snabbt knyta kontakter och hitta på olika fall och berättelser under tidspress.

Det jag främst tog till mig under dagen var från vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlunds föreläsning om Azolla. Insikten från den här föreläsningen är att oberoende av vad det är man ska berätta om för ämne kan det bli inspirerande och intressant när budskapet förmedlas på ett övertygande sätt. Ur ett journalistiskt perspektiv kunde man säga att journalisten kan belysa ett till synes “tråkigt” ämne med rätt vinkling och med en god berättarteknik. Många upplever kanske miljörelaterade ämnen som tråkiga och därför är det speciellt viktigt att journalister som rapporterar om miljön gör det på ett intresseväckande sätt samtidigt som det är informativt och kritiskt. 

Vår dag avslutades på bästa sätt med ett uppfriskande dopp i Östersjöns östligaste vik: Finska viken, med en idyllisk skogsmiljö som bakgrund.

Tisdag

Dag två var lika intensiv som dag ett, men det var roligt att få åka på studiebesök till hela tre gårdar i Helsingfors-Vanda. Helsingfors universitet bedriver forskning på de gårdar vi besökte och det var roligt att få se de olika mätstationerna.

Jag lärde mig att forskare ganska motvilligt drar slutsatser kring sin forskning och att jord binder kol. Det senare var intressant i och med att det påverkar klimatet som en kedjereaktion. Det är nämligen så att när jorden mår dåligt binds också kolet sämre, vilket leder till att det reagerar med syret i luften som vidare blir till koldioxid. Koldioxid i luften leder som känt till att växthuseffekten ökar och det är givetvis dåligt för miljön.

Det som var upplyftande att höra var det att det finns organisationer som t.ex. Baltic Sea Action Group, som hjälper bland annat jordbrukare genom att upplysa dem om hur de kan bruka jorden mer hållbart. I vissa fall är det möjligt att en förändring sker på bara två år och det är hoppingivande.

Onsdag

Dagen spenderades till största delen ute på fältet. Vår grupp förberedde och utförde en intervju online med två personer från Marthaförbundet på förmiddagen. En av dessa personer stämde vi träff med på eftermiddagen för att filma. Vi konstaterade att filmprocessen tar längre än man tänker sig men att det lönar sig att spela in i en intressant miljö istället för i exempelvis ett kontor.

Vår grupp hade turen att Marthaförbundets kontor inte ligger allt för långt från havet och att vädret var soligt, så vi begav oss iväg till kustlinjen på Busholmen. Vi filmade med två kameror och det var roligt att få testa på eftersom jag tidigare inte har gjort så många filmuppdrag. Dagen var lyckad och jag ser fram emot att tillsammans med min grupp se hur vårt slutresultat blir.

Torsdag

Hela dagen gick åt att bearbeta det material vi samlat in på onsdagen. Jag sammanställde vårt material på WordPress och tillsammans bollade vi både idéer och redigerade vi artiklarna tillsammans. Både jag och min grupp har varit nöjda med arbetsfördelningen – vi har dels delat upp arbetet men också gått igenom allt material tillsammans som grupp och redigerat det så att alla kunnat skriva under det vi producerat. Det var ett lyckat samarbete och jag är mer än nöjd med det vi åstadkom på bara två dagar. På den här intensivkursen har jag både lärt mig mer om ett specifikt ämne (miljöjournalistik relaterat till Östersjön) och om det journalistiska arbetet i sig – det var en fin erfarenhet som jag hoppas kunna ha nytta av i framtiden.

Fredag

Under feedbackssessionen fick vi nyttiga kommentarer kring hur man kunde förbättra sina produkter om man skulle gjort det en gång till. Jag är nöjd med feedbacken och lärde mig bland annat att det är viktigt att presentera en sak så att det inte framstår som reklam trots att det är för en bra sak. Som journalister ska man rapportera oberoende och det är något som är bra att påminna sig om i sakfrågor som man själv håller med. Det ända negativa är att kursen nu är slut men jag har både fått lära känna nya vänner, potentiella kollegor och lärt mig mycket på en kort tid. Tack för mig!

Lämna en kommentar