Tanjas reflektioner

Här delar jag, Tanja Holmlund, med mig av mina tankar kring en intensivkurs om Östersjön och miljöjournalistik. Det långa namnet på kursen lyser i sin motsats till under hur pass kort tid kursen pågår. Inför denna vecka kan jag inte säga jag hade många förväntningar, jag menar inte detta på ett dåligt sätt utan helt enkelt hade jag ingen aning om vad kursen i praktiken skulle innebära. Jag gick från metrostationen till Hanaholmen med förväntningen att jag skulle åka härifrån med mera kunskap kring vad miljöjournalistik innebär och mera insikter i forskning kring Östersjön. Måndagen har redan nått upp till de här förväntningarna vilket gör mig mera nyfiken på vad resten av veckan för med sig.

Nervositeten ledde till en orolig sömn på hotellet natten till måndagen. Men efter en ordentlig frukost (som smakade dubbelt bättre eftersom jag inte själv lagat den) var energin på topp inför dagens alla moment.

Förmiddagen började med att vi först fick en introduktion till vad som kommer ske i veckan och sedan skulle vi introducera oss själva för varandra och bilda grupper för att skapa journalistiska produkter under veckan. Jag tror jag aldrig varit så nervös att prata med folk. Det kändes som en blandning av speeddejting och en produktpitch, där jag och mina erfarenheter och idéer var produkten som jag försökte övertyga någon att dejta. Jag formade en grupp tillsammans med Saga och vi landade på att skriva en artikel om hur mikroplaster påverka Östersjöns ekosystem. Vi kom också fram till att vi vill ha ett videoinslag i artikeln.

Eftermiddagen förde med sig en stor del information, först om hur man som journalist skriver om forskningen och vetenskapliga ämnen, vilket Malin Avenius berättade om. Efter det tog Marcus Rosenlund med oss på en resa från ett akvarium till jordens början till dagens läge, där växten Azolla var den röda tråden. Slutligen berättade Norah Lång och Heidi Henderson om Nordic Bridges, ett mentorprogram som nordiska ministerrådet ordnar och vad programmet går ut på. Efter en dag full med information kring olika temaområden och flera gånger mer social interaktion än vad jag är van med känns mitt huvud tungt och tomt samtidig.

En åker, tre forskare och en grupp journaliststuderande…

… låter som början på en Bellmanskämt, men det var en av de saker som låg på tisdagens agenda. På förmiddagen berättade Emma Wickman om Baltic Sea Action Group (BSAG) och deras verksamhet. Det jag tog med mig från det hon berättade är att biologisk mångfald är livets grundsten, att 25% av all biologisk mångfald finns i marken och att jordbruket länge varit degenerativt vilket har lett till att regenerativt jordbruk behövs för att återställa markens hälsa. BSAG jobbar aktivt med olika projekt för att skydda och förbättra Östersjöns hälsa och de agerar även som intressebevakare för Östersjön.

Därefter berättade Nina Tynkkynen om varför havsforskning borde populariseras och om Åbo Akademis levande laboratorium HAVET där hon är delaktig. Det jag tog med mig från hennes presentation var vikten av tvärvetenskaplig forskning och exempel på olika intressanta fallstudier de håller på med.

Efter lunchen var det bussresa till Helsingfors Universitets pilotgårdar som gällde. Där berättade Jussi Heinonsalo, Stephanie Gerin och Rashmi Shrestha berättade om forskningsprojekten Twinvin, där de forskar om hur biodiversitet påverkar markens förmåga att lagra kol. Vi fick se åkern där de hade 60 jordplättar där olika kombinationer av växter hade planterats för att se hur mängden diversitet i plantorna påverkar kollagringen i jorden.

Bussen förde oss vidare till mätningsstationen på Haltiala gård där vi fick lära oss om hur insamlingen av utsläppsdata från åkrar fungerar, hur mätningsinstrumenten ser ut och fungerar och hur de sedan kan använda den data de får in.

Tom i huvudet och het bränna

Jag gick till sängs med en varm solbränna på bröstet och vaknade med en svidande värk i halsen. Förkylningen har slått till och den slog lagom hårt. Jag är glad att den inte tagit modell av slagugglan i alla fall, som jag idag fick reda på är en mycket aggressiv fågel i synnerhet när ugnarna nyligen lämnat boet. Ugglor häckade inte på agendan idag, utan idag var det grupparbete som gällde.

Jag och Saga började förmiddagen med att förbereda oss för vår intervju med forskaren Jari Hänninen som gjort forskning om mikroplaster i Östersjön. Efter intervjun gjorde vi även korta intervjuer med “vanliga människor” som vi ska använda i videon som agerar komplement till artikeln.

Nu på kvällen efter en god middag med en stor del pjas och en simtur ekar hjärnan i brist på tankar och formuleringar. Jag hoppas tomrummet fylls inför morgondagen.

Två glas vatten och en regnskur

Regnet slår tyst mot taket. I en stängd matsal görs de sista finslipningarna på en artikel om mikroplast. Den vänlige servitören kommer förbi med två glas vatten, iskalla.

Deadline kl.17 stod det på schemat idag. Efter frukosten jobbade vi med att få färdigt texten och skriva manus till den korta videon vi ville ha som komplement till texten. Vid lunchtid var texten färdig och det enda som var kvar var att spela in en speak till videon och att klippa ihop det sista. Saga gjorde det mesta jobbet med videon, vilket jag är tacksam över, eftersom jag själv skulle behövt en hel del tid för att få ihop en video av samma kvalitet.

Klockan 15 var vi färdiga och jag passade på att åka ut och träffa familj som var i området. Regnvädret och en promenad i skogen gjorde själen gott. Kvällen avslutades med ett dopp i havet och en tur i bastun och förhoppningsvis en god natts sömn efteråt, men det återstår att se.

Tanja Holmlund

Lämna en kommentar