Isas reflektioner

Här delar jag med mig av mina reflektioner kring kursen Östersjön och miljöjournalistik – intensivkurs för journaliststuderande från Finland och Sverige på Hanaholmens kulturcentrum.

Dag 1: Färdigtankat för idag…?

Tankar tankar tankar. Idag har jag tankat information så att tanken nästan väller över. Jag klarar inte en droppe till. Men jag vill ha mer. Törsten är inte släckt. Tur att detta bara är början.

Dagen började med en god frukost i trevligt sällskap. Jag kände hur spänningen och förväntan hängde i luften. Vi var alla på gott humör efter en god natts sömn och vi var nyfikna på vilka våra studiekamrater var. Hur många? Flera från Finland eller bara Sverige? Vi kunde bara vänta och se.

Då vi väl satt inne i Kullager, dvs mötesrummet, så kunde jag känna nervositeten stiga. Jag hade sökt till kursen för att jag ville ha mer erfarenhet av miljöjournalistik och forskning, men jag var ändå osäker på vad det var som väntade mig. Nervositeten övergick i förväntan då vi skulle bestämma oss för vilket ämne vi ville arbeta med och avtog helt då vi väl började mingla och hitta likasinnade. Min rumskompis sa att det kändes som “en blandning mellan speeddejting och en produktpitch” och jag kan inte annat än att hålla med. Och jag måste erkänna att det var väldigt kul även om jag personligen kände mig väldigt socialt tafatt. Det slutade med att vi var fyra likasinnade som hittade varandra.

Naturen har en lugnande effekt.

Efter en stärkande lunch var det dags för dagens första föreläsning med Malin Avenius från Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) på Göteborgs universitet. Hon pratade om hur man navigerar i forskarens värld. Under föreläsningens gång väcktes många tankar kring både likheter och skillnader mellan forskare och journalister samt saker man bör tänka på då man kontaktar en forskare för en intervju.

Efter en kort kaffepaus tog vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund över. Han höll en intressant föreläsning med ormbunksväxten Azolla som slingrade sig som en grön tråd (eller röd om man så vill) genom hela anförandet. Han tog oss med på en resa genom människans och klimatets historia. “Människans tid på jorden, knappt en ögonblinkning i det stora hela” var en mening som fångade mig. Stor i orden liten på jorden, eller hur var det nu?

Innan det var dags för en gemensam middag fick vi höra Norah Lång och Heidi Henderson som berättade om Nordic Bridges, Nordiska ministerrådets mentorskapsprogram för journalister med fokus på miljöjournalistik. Det var inspirerande att höra dem berätta om projektet och jag tänkte att det där måste jag ta reda på mer om..men först mat!

Den goda middagen slukades raskt i takt mellan trött fnitter och fina diskussioner med mina bordskamrater. Dagen hade varit givande på många vis med nya bekanta och nya kunskaper och kröntes med en promenad längs vattnet för att samla krafter inför morgondagen. Nya spännande erfarenheter väntar. Var ska vi tanka imorgon?

Isa Muotio

Dag 2: Solsting

Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinnet..eller var det solstinget? Doften av värme, gödsel och kunskap fick sinnena att haja till.

Tisdag morgon var en trög dag. Jag hade inte riktigt återhämtat mig ifrån gårdagens kunskapsbassäng än då det var dags för frukost. Efter en kopp kaffe gick det bra att plaska vidare till Kullager igen.

Först ut var Emma Wixkman från BSAG (Baltic Sea Action Group) som berättade om deras arbete för Östersjön. Deras mål är att återställa en god ekologisk balans i Östersjön genom gärningar på land, i på havet och under ytan. Blev personligen väldigt inspirerad. Efter en stärkande kopp kaffe var det dags för professor Nina Tynkkynen från Åbo Akademi att berätta om vad havsforskning är och varför man bör popularisera den.

Efter lunchen tog vi en busstur ut till Helsingfors Universitets pilotodlingar och bekantade oss med forskningsprojektet Twinvin och träffade forskarna Jussi Heinonsalo, Stephanie Gerin och Rashmi Shrestha. Projektet går ut på att studera hur biodiversitet inverkar på åkrars förmåga att lagra kol. Sedan besökte vi mätningsstationen på Haltiala gård och Meterologiska institutet.

Efter en lång dag med mycket sol och frisk luft fick vi njuta av en god hamburgare på Haltiala gård i deras bar/restaurang. Min hy var röd och mitt huvud tungt. Hade jag fått solsting?

Jag och Tanja avslutade kvällen med ett dopp i poolen på hotellet. En bra avslutning på en fullspäckad dag. Imorgon får jag ta på mig tänkarhatten så kanske jag slipper solsting för då är det dags för intervju och grupparbete.

Isa Muotio

Dag 3: Stegen

Stegen, stegen på vägen där, säg mig vart tar du mig, är jag redan här?

Jag var extremt trött då jag vaknade. Med två intensiva dagar bakom mig var jag i behov av omväxling. Dagen började med ett frukostmöte med min grupp för att ett par timmar senare hålla en intervju via teams med Roosa Mikkola och Cecilia Nyman som har hand om Marthaförbundets projekt Östersjön 2.0.

Gabriel Säll filmar Cecilia Nyman.

Intervjun var extremt givande och inspirerande. Efter intervjun var det dags för lunch och sedan åkte jag och två andra av gruppmedlemmarna ut för att besöka Nyman på Marthaförbundets kontord är vi tog bilder och filmade. Imorgon är det dags att jobba vidare och färdigställa vårt projekt. Vi skriver alltså om projektet Östersjön 2.0 och har därtill tänkt oss en liten film, bilder, tipsrutor och faktarutor. Jag vet inte hur många steg vi gick idag, men det var skönt att röra på sig.

Cecilia Nyman.

Jag funderade lite på gårdagen idag också. Jag kände att jag inte fick ut så mycket som jag hade velat av gårdagens utflykt eftersom jag var så fulltankad med information från dagen innan.

Jag måste ändå säga att jag är väldigt glad att jag tog steget att åka iväg på kurs. Jag känner att jag tagit ett steg, eller två, i rätt riktning.

Isa Muotio

Dag 4: Vatten

Regnet det bara öser ner..

Idag regnade det vilket var rätt passande för en dag då vi behövde färdigställa vårt grupparbete. Vår grupp har funkat bra ihop och jag har lärt mig mycket, allt från att skriva artiklar till fakta om fåglar.

Dagen avslutades med en god middag och ett sedvanligt dopp i poolen. Eftersom vårt grupparbete handlade om Östersjön och Marthornas projekt östersjön 2.0, så har dagen varit väldigt vattenfokuserad.

Imorgon är det sista dagen här och jag känner både glädje över att få åka hem till min man och dotter, men det är tråkigt att behöva skiljas från dessa fina människor jag lärt känna. Bittersweet.

Isa Muotio

Dag 5: Jag kom, jag såg, jag tankade

Tankar, tankar, tankat. Denna vecka har jag tankat information så det nästan väller över. Men jag vill ha mer. Jag är inte klar än. Det här är bara början.

Jag sitter på tågstationen. Det är dags att åka hem. Samtidigt som det känns underbart att få träffa familjen igen eftersom jag saknat dem så otroligt mycket, så har jag separationsångest.

Jag har träffat på underbara människor med massvis av kunskap och erfarenheter. Människor jag synkar med och inte vill släppa taget om. Det är en gåva i sig men utöver det har jag fått testa på och lära mig nya saker och det känns som om jag är påväg i en ny riktning i livet.

Mitt huvud är lika fyllt av tankar som det var då jag kom, men tankarna har bytts ut. Jag vet inte vart jag är påväg men jag har en känsla av att jag är närmare mitt mål.

Jag vill rikta ett stort tack till denna underbara grupp av studerande och arrangörer. Ni är guld! <3

Isa Muotio

Lämna en kommentar