Beskeden: Partierna som V och MP kan tänka sig samarbete med

Efter att Miljöpartiet valt att lämna styret i Västra Götalandsregionen är dörren nu öppen för ett maktskifte.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en liknande syn på vilka de kan tänka sig i ett nytt samarbete, medan Socialdemokraterna och Centerpartiet är öppnare.

– Jag vill ha ett samarbete som funkar i fyra år. Jag tror det är möjligt med fler partier än med de som är allra uppenbarast, säger Per Tenggren (S), representant för regionfullmäktigegruppen.

I veckan meddelade Miljöpartiet, som minskar med 1,1 procentenheter i regionen, att de lämnar den grönblåa samverkan som de varit med i och styrt Västra Götalandsregionen sedan 2014. Anledningen, säger Ulrika Frick (MP), regionråd, är den hårda retorik som hon menar att Moderaterna och Kristdemokraterna fört mot Miljöpartiet på riksnivå.

– Vi tror att vårat resultat speglas av den debatten och att inte väljarna känt förtroende för hur vi kan samarbeta med de partierna.

Ulrika Frick (MP). Foto: Jonathan Färnström.

Att de lämnar öppnar därmed dörren för ett maktskifte i regionen. Ett möjligt samarbete är att Miljöpartiet går samman med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Med 68 av 149 möjliga mandat, enligt det preliminära valresultatet, får de dock inte majoritet utan skulle i sådana fall behöva locka över antingen Centerpartiet eller Liberalerna. Detta är Ulrika Frick öppen inför.

– För oss är det absolut tänkbart.

Läs också: Kan bli maktskifte i regionen – MP vill inte längre styra ihop med M

Samtidigt säger hon att de förhåller sig öppet inför eventuella förhandlingar och att de ser flera konstellationer där de kan få igenom mycket av sin politik. Men hon framhåller att Socialdemokraterna bör vara en del i det styret.

– Jag ser ingen annan möjlighet än att de blir det nya partiet som styr regionstyrelsen och har regionstyrelsens ordförandeskap, säger hon men tillägger att “allt kan hända i förhandlingar”.

Carina Örgård (V). Foto: Erik Jarvela.

Vänsterpartiets regionråd, Carina Örgård (V), säger att sitt parti helst vill styra tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Vi behöver vara med i ett styre och dra regionen åt vänster. Men vi ser att vi, för att bli ett starkt styre, behöver få med oss ett annat parti, Centerpartiet eller Liberalerna, säger hon och tillägger att ett sådant samarbete beror på vad framtida förhandlingar resulterar i.

– Vi gör det inte för vilket pris som helst.

Per Tenggren (S). Foto: Privat.

När det gäller Socialdemokraterna och vilka möjliga samarbetspartners de ser, är svaret öppnare. Per Tenggren (S), representant för regionfullmäktigegruppen, tror dock att ett majoritetsstyre vore bäst samt att åsikterna bland partierna i en ny konstellation inte spretar för mycket.

– Det enda parti vi sagt att vi utesluter är Sverigedemokraterna. Sen kan vi tänka oss att samarbeta i olika former med i princip alla partier, säger han och fortsätter:

– Jag vill ha ett samarbete som funkar i fyra år. Jag tror det är möjligt med fler partier än med de som är allra uppenbarast.

Läs också: Rödgrönt maktskifte under förhandling – C: ”Vi är överens om infrastruktursatsningar”

När “Valet ingen tänker på” når Centerpartiets Kristina Jonäng (C), regionråd, säger hon att hennes parti är förvånade över att Miljöpartiet lämnade den grönblåa samverkan.

– Med tanke på hur bra samarbete det har varit i fyra år. De fem partierna har fungerat väldigt bra ihop. Centerpartiets ingång är att vi helst hade velat fortsätta, det är vår grundhållning.

I övrigt finns det inga givna samarbeten, enligt Kristina Jonäng. Just nu förhåller de sig avvaktande, dels för att invänta det slutgiltiga valresultatet, dels för att se vad Miljöpartiet beslutar sig för.

– Det sannolika är väl att de pratar med Socialdemokraterna. Man får helt enkelt avvakta, alla röster är inte räknade och det kan fort svänga över ett mandat, säger hon.

Kristina Jonäng (C). Foto: Pressbild.

“Valet ingen tänker på” har också försökt att nå Liberalerna i regionen, utan resultat.

Text: August Klittmar

Så ser mandatfördelningen ut i Västra Götalandsregionen

Du kan välja fördelningen för valet 2014, 2018 och 2022. Klicka gärna också på partinamnen nedan för att bilda det styre du helst vill se!

Text: August Klittmar