Så högt var valdeltagandet i ditt valdistrikt

Regionalvalet verkar vara ett val som lätt glöms bort, men hur många röstade egentligen i regionalvalet? Vi har sammanställt valdeltagandet i alla valdistrikt i Göteborgs kommun för att ta redo på var valdeltagandet i regionalvalet var som störst och minst.

Den 11 september var det dags för ett nytt val. Det flockades människor i vallokalerna för att kunna lägga sin röst på sitt favoritparti. Mycket fokus har legat på riksdagsvalet och kommunvalet, men hur många röstade i regionalvalet? Kartan under visar antalet och andelen röstberättigade personer som röstade i regionalvalet i Göteborgs kommun.

I Göteborgs kommun var drygt 460 000 personer berättigade att rösta i regionalvalet, enligt Valmyndighetens statistik från kvalifikationsdagen den 12 augusti. Antalet personer som röstade var drygt hälften av dessa, 278 804 personer.

Kommunen är indelad i 411 valdistrikt. Namnen på valdistrikten kommer från, vad som skulle kunna liknas med, sekundär- och primärområden. Ett exempel på hur ett valdistriktsnamn är uppbyggt är ”Västra centrum, Svalebo”.

Om man slår samman de valdistrikt som ligger i samma ”sekundärområde” ser man att Centrum är området där störst andel röstberättigade deltog i valet, 71,9 procent, och Västra Hisingen är området där minst andel röstberättigade deltog i valet, 48,5 procent.

Även i området Västra Hisingen kunde man se en stor skillnad på valdeltagandet. Det valdistriktet med minst andel röstberättigade som deltog i valet låg på 43 procent, medan distriktet med högst andel låg på 92,4 procent.

Text: Linn Almäng