Kan bli maktskifte i regionen – MP vill inte längre styra ihop med M

Efter åtta år med ett blågrönt styre i Västra Götalandsregionen har Miljöpartiet nu valt att lämna det samarbetet. Foto: Johan Jeppsson/TT

Kan bli maktskifte i regionen – MP vill inte längre styra ihop med M

I åtta år har Västra Götaland haft ett blågrönt styre bestående av allianspartierna och Miljöpartiet men nu har MP valt att lämna det samarbetet. Anledningen ska enligt MP själva vara det politiska läget på nationell nivå.
Vi har hört från våra väljare att de är oroliga för Moderaterna, säger Madeleine Jonsson (MP).

Under de två senaste mandatperioderna har Västra Götalandsregionen haft ett blågrönt styre, men det preliminära valresultatet från Valmyndigheten visar att Socialdemokraterna i valet till regionfullmäktige ökat med nästan tre procentenheter, samtidigt som M, L och C backar.

Nu kan det bli så att det nuvarande blågröna styret får lämna makten och under tisdagen meddelade dessutom Miljöpartiet att de nu bryter samarbetet med allianspartierna.

– Med tanke på hur Moderaterna har behandlat oss på riksnivå där Ulf Kristersson kastar skit på oss i rikssänd tv så har vi sett att många av våra väljare har valt S eller V istället. Vi har haft ett bra blågrönt samarbete men det blir svårt att kommunicera ut det till våra väljare på regional nivå. Vi har hört från våra väljare att de är oroliga för Moderaterna, säger Miljöpartiets tillträdande gruppledare Madeleine Jonsson.

Att MP inte vill styra ihop med M beslutades under ett gruppmöte tidigare i veckan.

– Då diskuterade vi hela valrörelsen, valresultatet och hur vi tänker framöver och vi kom fram till att det blir svårt att samarbeta med M. Vi måste värna om våra väljare. Vi gick framåt i riksdagsvalet men backade i regionvalet och så brukar det inte vara, säger Madeleine Jonsson.

“Vill hitta ett nytt samarbete med S”

Nu när ett maktskifte kan bli möjligt ligger Miljöpartiets fokus på att hitta ett bra samarbete med Socialdemokraterna.

– Vi har haft samtal med S och vi vill hitta ett nytt samarbete med dem. Det är positivt då vi ligger nära varandra ideologiskt och vi har samarbetat tidigare. Sen är vi ju också beroende av att hitta andra partier som vi kan samarbeta med, säger Madeleine Jonsson.

De partier som Miljöpartiet hade kunnat tänka sig att styra tillsammans med är Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna ökar mest

Ett annat parti som också gått fram med flera procentenheter i regionvalet i Västra Götaland är Sverigedemokraterna. Enligt det preliminära resultatet skulle de få 24 mandat, bara fem mandat färre än Moderaterna som är näst störst efter Socialdemokraterna.

– Vi har ökat så mycket som vi trodde så vi är ganska nöjda. Vi har stärkt vår vågmästarroll så vi hoppas att vi nu ska kunna få ut så mycket som möjligt av vår politik. De andra partierna blir mer beroende av oss vilket gör att vi får chansen att driva igenom mer av vår politik, säger Heikki Klaavuniemi, gruppledare för Sverigedemokraterna i Västra Götaland.

Att det nu kan bli aktuellt med ett maktskifte i regionen menar Heikki Klaavuniemi inte spelar så stor roll för deras parti så länge de får igenom sin politik.

– Jag tycker varken bu eller bä. Vi är öppna för att samarbeta med alla partier och oavsett vem som styr ska de vara beredda på att släppa fram oss, säger han.

Valet ingen tänker på har sökt Moderaterna för en kommentar, men utan framgång.

Text: Elvira Knudsen