I Västra Götaland skiljer sig valdeltagandet mest

Skillnaden i valdeltagandet mellan regionval och riksdagsval är störst i Västra Götaland. Differensen är dock tydlig genom hela landet.
–  Historiskt har ju regionfullmäktige alltid varit i medieskugga, färre vet vad regionen gör helt enkelt, säger Joakim Spångberg (S).

Regionvalen i Sverige har det fortsatt kämpigt med valdeltagandet. Gotland är den region som i år kan skryta om minst procentenheters skillnad mellan deltagande i regionvalet och riksdagsvalet, och även högst andel deltagande i regionvalet totalt. 81,7 procent av de röstberättigade ute på ön röstade till regionen.

– Vi la cirka en miljon kronor på regionvalet, berättar Ulla Görel Kristina Petersson, ordförande för Socialdemokraterna på Gotland. 

Region Gotland skiljer sig dock från Sveriges resterande 20 regioner på så vis att regionen också är en kommun. Invånarna på Gotland röstar alltså bara på ett val utanför riksdagsvalet.

– Det blir ju lite svårt att jämföra valdeltagandet, säger Petersson och fortsätter:

– Regionpolitiker tenderar ju att vara mer anonyma än lokalpolitiker, men här är det samma personer och det påverkar ju förstås. 

Så du tror inte att ni politiker på Gotland har gjort något speciellt för att ha det högsta valdeltagandet bland regionerna?

– Det är svårt att säga. Men vi har ju drivit många heta frågor på ön som gör att invånarna blir intresserade. Dock har de inte handlat om sjukvård som andra regioner ofta lägger mycket energi på, där är det ju lite annorlunda för oss.

”Här är folk mer pålästa i politiken”

En annan region som hade liten skillnad mellan valdeltagandet, och dessutom skilda kommunval, var Region Halland. Där spenderade Socialdemokraterna en liknande summa, 800 000 kronor, regionalt.

– Vi har satsat mycket. Det har lagts ordentligt med pengar på filmer, affischer och annat, säger Sebastian Ghafari, förste ombudsman för Socialdemokraterna i Halland. 

Halland är till ytan en av Sveriges minsta regioner, precis som Gotland, men att det ska ha någon korrelation med valdeltagandet vågar Ghafari inte svara på. I stället tror han på andra anledningar. 

– Vi har haft ett högt valdeltagande i Halland under många år. Här är folk mer pålästa i politiken, samtidigt som vi har många aktiva politiker.

Högre antal kommuner kan missgynna valdeltagandet 

Västra Götaland var den region där valdeltagandet mellan de två storleksmässigt största valen skilde sig mest. Varför skillnaden är nästan två procentenheter större än i Halland tror Alex Bergström, regionpolitiker för Socialdemokraterna i Västra Götaland, beror på hur stor regionen är. 

– Västra Götalandsregionen är den region som styr över flest kommuner. Kommunvalet blir ju mer engagerande just för att man kan träffa lokalpolitikerna i exempelvis mataffären, det blir mer “nära”. I mindre regioner kan man ju träffa regionpolitiker där med vilket ger samma effekt. 

Västra Götalandsregionen fattar beslut för totalt 49 kommuner, 48 fler än Gotland och 43 fler än Halland.

– Jag skulle gissa på att de kommuner som inte har något sjukhus eller något annat som regionen bidrar med inte har samma intresse och kunskap i regionvalet. I vår region finns det fler av dessa.

Bergström tror alltså att det kan vara antalet kommuner som inte har en påtaglig kontakt med regionen som missgynnar resultatet i undersökningen.

– Sen vet vi ju också att regionvalet alltid kallats ”det glömda valet”.

Region Stockholm tror inte de gjort en mindre satsning 

Den befolkningsmässigt största regionen i Sverige, Region Stockholm, hade lägst valdeltagande i regionvalet i år. Bara 75,5 procent valde att rösta till Regionfullmäktige där. Dock var skillnaden mellan deltagandet i regionvalet och riksdagsvalet mindre än i flera andra regioner. Joakim Spångberg, pressansvarig för Socialdemokraterna i Region Stockholm, tror därför inte att de gjort en mindre satsning än partikollegorna i andra regioner. 

– Jag har ingen siffra exakt på hur mycket vi lagt på att marknadsföra oss inför valet, men vi har bedrivit en stor kampanj.

Varför tror du generellt att regionvalet har lägre deltagande än riksdagsvalet då? 

– Historiskt har ju Regionfullmäktige alltid varit i medieskugga, färre vet vad regionen gör helt enkelt. 

Spångberg tänker att kommunvalet ligger folk väldigt nära, det handlar om frågor gällande bland annat skola och stadsbyggnad.

– Och det nationella valet går ju på teve hela tiden. 

Text: Malin Folkesson