Väljarna osäkra på regionens ansvar: ”Finns inte så många forum.”

En av väljarnas högst rankade frågor inför valet 2022 var frågan om sjukvården. Men när väljarna väl står i valbåset för att lägga sin demokratiska röst, så vet mindre än hälften av de röstande att det är i regionvalet, och inte i riksdagsvalet, som avgör frågor kring sjukvården.

Tidigare i år gjorde SVT:S Uppdrag Granskning, tillsammans med Novus, en undersökning som visade att regionvalet var det minst prioriterade valet av de tre hos väljarna. Undersökningen visade också att mindre än hälften av de tillfrågade, endast 47 procent, visste att sjukvården styrs av regionerna, trots frågans höga prioritering hos väljarna. 41 procent av väljarna tror istället att det är riksdagen som ansvarar över sjukvården, och 11 procent tror att det ligger på kommunernas bord.

Enligt Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, får regionvalet inte lika mycket mediautrymme som de övriga valen, vilket kan leda till mindre kunskap om regionens politik.

Ett sätt att lösa det hade varit om vår valrörelse är fyra veckor, så hade sista veckan varit till för kommun och regionval. Då får rikspolitikerna vara lediga och ta timeout, eller också att rikspolitiker bara får åka runt i region och landsting för att endast prata om den typen av frågor. Alltså att det blir en kommun- och regionvecka inom valrörelsen, så att rikspolitiken inte helt tar över allt fokus… men det kommer aldrig att hända.

Mikael Gilljam menar också att politikerna i regionerna har ett ansvar att profilera sig.

Jag vet inte varför regionpolitikerna bedriver mer av en regionrörelse i valkampanjen, men det är väl för att de inte har så många forum att göra det. De har ju också en hel region att nå ut till, och ska de kampanja i Göteborg, så måste de även göra det i Skövde och Bohuslän. Det är inte så lätt att bedriva en sån valrörelse när de inte har en plattform för att göra det, så det är inte helt deras eget fel.

“Valet ingen tänker på” begav sig också ut på stan för att fråga göteborgarna vad de visste om regionvalet.

Namn: Helena Siesjö

Yrke: Jobbar vid UB, Universitetsbiblioteket

Röstade du i regionvalet? Ja, det gjorde jag.

Har du koll på vad regionen ansvarar för? Ja, det tycker jag att jag har. För mig är det ju sjukvården som är den viktiga.

Namn: Lena Thunberg 

Yrke: Pensionär, tidigare lärare.

Röstade du i regionvalet?: Ja

Har du koll på vad regionen har ansvar för? Ja, det tror jag, men jag har inte inte superkoll. Jag tänker på sjukvård och kollektivtrafik i regionvalet. Men jag kollade upp innan valet om jag skulle rösta samma i riksdag, kommun och region. 

Namn: Vincent 

Yrke: Student och jobbar

Röstade du i regionvalet? Ja.

Har du koll på vad regionen har ansvar för? Nej.

Namn: Christian Nilsson

Yrke: Student

Röstade du i regionvalet? Ja

Har du koll på vad regionen har ansvar för? Nej, ingen alls faktiskt. 

Namn: Ekwe Nordin

Yrke: Träslöjdslärare

Röstade du i regionvalet? Ja

Har du koll på vad regionen har ansvar för? Lite koll har jag kanske, men inte överdrivet.

Namn: Kerstin Bratt

Yrke: Konstnär

Röstade du i regionvalet? Ja.

Har du koll på vad regionen har ansvar för? Ja, det är ju sjukvården framför allt.

Namn:  Michel Ygdell

Yrke: Student

Röstade du i regionvalet? Ja, det blev en strategiröst i år.

Har du koll på att vad regionen har ansvar för? Nej tyvärr, jag är faktiskt inte jätteinsatt.

Namn: Lisa Bernéus 

Yrke: Äldrevård och omsorgsförvaltningen. 

Röstade du i regionvalet: Ja

Har du koll på vad regionen har ansvar för? Ja, självklart. Det är vård och lokaltrafik. 

Om enkäten

Ellinor Ericstam och Matilda Hillman gick runt i Linnestaden under eftermiddagen tisdag den 13 september 2022 och frågade totalt åtta personer om deras kunskap kring regionvalet 2022. Svaren samlades in och sammanställdes i ett exceldokument samt genom transkribering. 

Text: Ellinor Ericstam och Matilda Hillman

Foto: Matilda Hillman