Sjukvården en viktig fråga för väljarna – trots det röstade färre i regionalvalet

Under flera år har valdeltagandet i regionvalet ökat. I år bröts trenden, trots att sjukvården varit en av de viktigaste frågorna för väljarna. Hur kommer det sig egentligen att färre var med och valde vem som ska styra över regionen?

Valet till regionfullmäktige har i olika sammanhang benämnts som det ”bortglömda valet”. Trots det har valdeltagande ökat sedan valåret 1998, både i Västra Götalandsregionen (VG-regionen) och på nationell nivå. I år minskade däremot valdeltagandet med cirka fem och en halv procentenhet i VG-regionen i jämförelse med valet 2018.

En förklaring till utvecklingen är att valdeltagandet i regionalvalet ofta följer valdeltagandet i riksdagsvalet, som hittills ser ut att vara lägre i jämförelse med förra valet.

– Går man ändå och röstar så röstar man i de allra flesta fall i alla tre valen och omvänt om man inte röstar, säger Maria Solevid, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Dessutom har fler utländska medborgare haft rösträtt i höstens val i jämförelse med valet 2018 och bland dem är valdeltagandet generellt sett lägre. Eftersom utländska medborgare endast har rösträtt i regional- och kommunalvalet (om de är folkbokförda i Sverige) skulle det kunna förklara det minskade valdeltagandet i regionen.

– Utländska medborgare är, om valdeltagande har sjunkit mer i kommun- och regionvalet än i riksdagsvalet, en hypotes. Men vi kan inte veta det, vi måste analysera det, säger Maria Solevid.

Samtidigt som valdeltagandet till regionalvalet minskat, seglade sjukvården, ett av regionernas ansvarsområden, upp som en av väljarnas viktigaste valfrågor under våren, enligt undersökningar från Novus. I maj tyckte 59 procent av de tillfrågade att sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna. Enligt Maria Solevid påverkar det dock inte automatiskt valdeltagandet.

– Om man tycker att det är en viktig fråga påverkar det snarare vad man röstar på och inte om man röstar, säger hon.

– Om du skulle fråga mig är jag ganska övertygad om att sjukvården bland invånare i Västra Götalandsregionen skulle bedömas vara den viktigaste i regionalfrågan i höst, både bland de som röstade och de som inte röstade. Sjukvården toppar varje år listan över viktiga regionala frågor bland de svarande i den västsvenska SOM-undersökningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Text: Emelie Skoog