Yrkestitel eller inte – en fråga om struktur och princip

Huruvida en kandidats yrkestitel står utskriven på valsedeln eller inte är upp till varje parti att bestämma. Men vad ligger bakom deras beslut? För vissa handlar det om att underlätta strukturen, medan det för andra är mer av en värderingsfråga.
– Geografisk fördelning är viktigare än titel för oss, säger Els-Marie Ragnar, partisekreterare för Sjukvårdspartiet Västra Götaland.

I samtliga tre svenska val kan väljare kryssa för en specifik kandidat. Janerik Henriksson/TT

Det bortglömda valet har gått igenom data från årets regionval i Västra Götaland och sammanställt hur stor andel av kandidaterna i respektive parti som angett sin yrkestitel på valsedeln.

Bland de större partierna är det generellt en låg andel av kandidaterna som inte skriver ut sin arbetstitel. På Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiets valsedlar har samtliga kandidater en utskriven arbetstitel.

Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har bara en kandidat vardera som inte har sin titel utskriven, medan det inom Socialdemokraterna saknas arbetstitel för 77 av deras 279 kandidater, vilket motsvarar en procentandel på 27%.

Pär Gustafsson är förbundsordförande för Liberalerna i Västsverige, och han berättar att det är ett medvetet val från partiets sida att skriva ut arbetstitlar på sina kandidater.

– Det finns en väldigt enkel förklaring till varför, det är för att vi vill att våra valsedlar ska vara så konsekventa och enhetligt utformade som möjligt. Ett beslut vi tagit för att säkerställa detta är vilken information som ska stå med om varje kandidat, och då tog bestämde vi om att inkludera yrkestitel i det, säger han.

Pär Gustafsson är förbundsordförande för Liberalerna i Västsverige. Foto: Pressbild för Liberalerna.

Personrösterna från årets regionval har inte räknats ännu, vilket gör det svårt att dra några direkta slutsatser om inkluderingen av yrkestiteln kan ha haft någon påverkan på väljarna. Pär Gustafsson har heller inte hört något från väljarna om att yrkestitlarna spelar någon roll när det kommer till vem man kryssar för.

– Men det finns säkert väljare som står och läser valsedlarna noga och länge, och kanske letar efter något specifikt som yrke eller ålder. Det är dock inget som spelat in i vårt beslut om vad som ska finnas på valsedlarna, säger han.

Kan ses som hinder

I de mindre partierna är det vanligare att kandidaterna inte skriver ut sin arbetstitel. Ingen av de åtta partier som ställer upp med fem eller färre kandidater har inkluderat deras yrkestitlar. Av Parti nyans 18 kandidater var det bara fyra stycken, eller 22%, som skrev sin arbetstitel.

Sjukvårdspartiet Västra Götaland ställde upp med 24 kandidater i årets regionval, där var det ingen som skrev ut sin arbetstitel. Precis som för Liberalerna beror detta på ett aktivt beslut som tagits inom partiet, men syftet bakom respektive partis beslut skiljer sig åt.

– Vi har inte haft med yrkestitel på våra valsedlar på en herrans massa år, eftersom att vi inte tycker att titel spelar någon roll. Vi utgår från att väljarna vet om att alla som kandiderar för oss brinner för att arbeta med sjukvården, oavsett titel, säger partisekreterare Els-Marie Ragnar.

Hon berättar att partiet tidigare har inkluderat yrkestitlar, men att det då sågs som ett hinder bland några av de som ville kandidera.

– Det var flera läkare som ville ställa upp men de ville inte gå ut med sin titel. Så för ungefär tio år sedan bestämde vi oss för att ta bort det och så fortsätter vi än idag. Geografisk fördelning är viktigare än titel för oss, säger Els-Marie Ragnar.

Text: Matilda Westermark