Frågan som INTE avgör valet

Sjukvård, skolgång, lag och ordning.
Dessa frågor väger tyngst bland väljarna.
Kulturen tänker ingen på att nämna.

I en undersökning gjord av SVT var det just vården, skolan och lag och ordning som väljarna värderade som viktigast. Listan fylldes ut av ämnen som invandring, jämställdhet, energi och välfärden. Kultur saknades dock helt från listan. Något som speglas i partiernas valkampanjer.

Valet Ingen Tänker På har gjort en genomgång av samtliga riksdagspartier hemsidor och tittat på vilka ämnen som lyfts fram under flikar som“vår politik” eller liknande. Under dessa flikar lyfter partierna sina hjärtefrågor och de viktigaste punkterna i deras partiprogram. Inget av riksdagspartierna väljer att lyfta fram kulturen här, utan den kräver att man går in under “Vår politik A-Ö” för att hitta.

Förklaringen till detta kanske är att kulturen egentligen är en fråga för regionvalet, då kulturen faller under regionernas ansvarsområden. I riksdagspartiernas lokala falanger för Västra Götaland fortsätter dock trenden. Inget parti lyfter fram kulturen som en viktig sakfråga, mer än när den är med på lista över vilka som är regionens ansvarsområden. På Moderaternas hemsida kan besökare rösta på om ett ämne är viktigt för dem och se hur stor andel som röstat på ämnet som viktigt. Kultursidan har fortfarande inte markerats som en viktig fråga av någon.

Foto: Hämtat från Moderaternas hemsida https://moderaterna.se/var-politik/kultur/

Men påverkar styret hur mycket kulturen prioriteras i regionerna? Valet Ingen Tänker På har gått igenom hur mycket regionerna spenderar på kultur. Med fokus på Västra Götalands region har vi jämfört om det spenderas mer eller mindre på kultur i regionen beroende på vilka politiska partier som styr.

I grafen under detta stycke kan du se hur kulturens nettokostnad per invånare utvecklats i Sveriges regioner över tid. Västra Götaland är sedan 2010 den region som spenderar flest kronor per invånare på kultur.

Som syns i grafen har inte Västra Götaland bara haft den högsta nettokostnaden de senaste 12 åren, dessutom har kostnaden ökat. I nästa graf visas hur stor procent av regionernas totala driftkostnad som lagts på kultur under samma period.

Procenten av den totala driftkostnaden som lagts på kultur har varit relativt konsekvent under hela perioden. Under den här tiden har ett maktskifte skett i Västra Götalands region. 2007-2014 styrdes regionen av ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 2014-2022 styrdes regionen av ett samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

I dessa grafer syns det inget samband mellan vilka partier som haft makten i Västra Götalands region och hur mycket som spenderats på kulturen. Nettokostnaden har ökat både före och efter maktskiftet. Procenten av driftkostnaden som lagts på kulturen sjönk något efter maktskiftet, men differensen uppgick som mest till mindre än 0,3 procentenheter och andelen har ökat igen efter 2017.

Text: Karl Tholin