“Göteborgarnas parti” förlorar alla mandat i regionfullmäktige, stödet både ökar och minskar i regionens kommuner

Demokraternas valvaka i Göteborg, 2018 Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Under valet 2018 vann Demokraterna mark i både kommun- och regionfullmäktige. Efter att rösterna räknats i Demokraternas första val har de fått plats både inom kommunen och i regionen. I Göteborg fick de 14 mandat och i Västra Götalandsregionen, fem mandat. Partiet bildades 2017 och bestod av företrädare från både det rödgröna blocket och det blåa blocket.

Demokraterna har uppmärksammats främst för ett aktivt motstånd mot Västlänken, järnvägsförbindelsen som just nu byggs under centrala Göteborg.

Fyra år senare är arbetet med tågtunnlarna och nya underjordiska stationer i full gång, med stora arbetsplatser bland annat i Haga, vid Korsvägen och centralstationen. Fyra år senare ser valresultatet i regionfullmäktigevalet annorlunda ut.

I hela regionen har andelen röster gått från 3,4 till 2,1 procent, en minskning med 1,3 procent enheter. Detta innebär att partiet hamnar under de 3 procent som krävs för en plats i regionfullmäktige, och förlorar sina mandat.

Paritet kallar sig själva för ”göteborgarnas parti” och stödet är fortfarande störst där men i regionens största stad har partiet tappat mer än hälften av rösterna sedan föregående val, från att 29 893 väljare la sin röst partiet till 14 586. I andel röster är detta en minskning från 8,5 procent av göteborgska röster till 4,3 procent.

Även i grannkommunerna har stödet minskat, i Mölndal från 4,4 procent 2018 till 3,1 procent 2018. I Partille har stödet minskat från 4,1 till 2,9 procent, i Öckerö kommun från 3,1 till 1,5 procent.

Detta är dock inte en trend som går att se i alla kommuner i regionen. I vissa kommuner har partiet ökat, med några anmärkningsvärda exempel både i större kommuner som Ulricehamn, Borås och i mindre som Götene.

I Ulricehamn hade endast fem väljare lagt sin röst i valet 2018, fyra år senare visar valresultatet att 26 gånger fler väljare röstat på Demokraterna, 131 av giltiga röster i kommunen. Andelen röster har ökat från 0,03 till 0,9 procent. Även i Götene fick partiet 26 gånger fler röster, från exakt en till 26 röster. Andelen ökade från 0,01 till 0,3 procent. I Borås har stödet ökat från 0,2 till 0,8 procent, med 403 fler röster 2022 jämfört med 2018.

Partiet kan inte längre locka väljare bland motståndare till Västlänken när arbetet redan är i gång, där de främst berörda finns i Göteborg med omnämnd. Detta skulle kunna vara anledningen till det stora tappet i det senaste valet. Men partiet har inte förlorat alla väljare i regionen och har trots sin Göteborgs-profil lyckat locka väljare runt om i regionens olika kommuner.

Partiet har minskat stöd i 14 av regionens kommuner och har lika eller större andel röster i resterande 35 kommuner.

Valet Ingen Tänker På söker Demokraterna för en kommentar.

Text: Alice Östenberg