Patriks dagbok

Måndag 15.5

Kursen inleddes med allmän presentation av kursprogrammet och av Hanaholmens kulturcentrum. Hanaholmen som plats är väl bekant för mig sedan tidigare via fiske och promenader. Hela min barndom bodde jag också på Drumsö, alltså i Hanaholmens direkta närhet.

Men själva kulturcentret har jag inte tidigare bekantat mig med, utom enstaka instickare i aulan. Det är en otroligt fascinerande byggnad med så mycket designmöbler och konst att jag skulle kalla det för ett superkulturcentrum.

Även eftermiddagens föreläsningar var givande och måltiderna var toppen. Efter en lång solig dag med många nya ansikten är det dags att ta metron hem till Berghäll för välbehövlig vila.

Tisdag 16.5

Efter den smaskiga frukosten drog dagens program i gång med en mycket intressant föreläsning med professor Peter Lund om den gröna omställningen. Snacka om en bra talare! När någon kan sin sak och lyckas förmedla det på ett begripligt sätt, så är det en fröjd att lyssna. Efter professor Lunds föreläsning fick vi en insikt i vindkraftens värld av Heidi Paalatie.

Efter lunchen tog vi taxi till Otnäs, där VTT:s kunniga personal berättade för oss om sitt arbete och sin forskning kring vätgasteknik. Mycket intressant!

Efter middagen började mitt arbetspar och jag fundera mera ingående på hur vår journalistiska produkt om energieffektivt byggande skulle se ut. Mot kvällen blev det hemresa i ösregn. Skönt för blommorna, men inte för mig.

Onsdag 17.5

Den första dagen utan förberett program handlade om att få tag på alla röster som behövdes för vår text, då torsdagen är helgdag. Mellan research och telefonintervjuer var det i vanlig ordning smarriga måltider.

Efter tre uttömmande intervjuer insåg vi att det skulle löna sig att transkribera så mycket som möjligt av våra bandade intervjuer inför torsdagen. Mycket blev gjort, men den riktigt tuffa och arbetsdryga dagen blir imorgon. Åter dags att bege sig hem till Berghäll och krypa till kojs.

Torsdag 18.5

Torsdagen visade sig vara ännu tuffare sett till arbetsmängd än vad jag hade väntat mig. Många kreativa promenader i den friska luften behövdes för att vi skulle komma i gång med skrivandet på allvar.

Vid deadline klockan 17 hade vi en helhet framför oss, men efter hjälpsam feedback blev det klart att vi hade varit lite väl flummiga och behövde tänka om med uppbyggnaden av vår text. Hur sent efter deadline som texten publicerades får vi lämna till en annan gång…

Kursarrangörerna ska ha ett stort tack för välvalda föreläsare och ett värdefullt arbete för journalistik på svenska, i både Finland och Sverige!