Vindkraftverken kan blåsa bort fågel och fisk

I Sverige och Finland planeras vindkraft i Östersjön. Vindkraftverk till havs kommer att ha en stor roll i att nå EU:s mål om klimatneutralitet 2050. Forskarna vet ännu inte exakt hur havsbaserad vindkraftverk påverkar det marina livet.

Intresset för havsbaserad vindkraft är stort. Den 16 maj 2023 meddelade Svenska regeringen att 100 vindkraftverk ska byggas utanför västkusten. I Sverige finns det i nuläget 75 vindkraftverk till havs jämfört med elva i Finland. 

Att bygga havsbaserade vindkraftverk är inget nytt fenomen internationellt. Svensk och finsk vindkraft är inte lika väletablerat och det finns fortfarande kunskapsluckor, speciellt om vindkraft i Östersjön.

– Forskning om de ekologiska effekterna av vindkraft till havs har inte varit tillräcklig i Finland, säger Elina Virtanen forskare i marin biogeografi vid Finlands miljöcentral.

Anledningen till att vindkraftverk placeras till havs är att vindarna där är starkare och mer stabila. Dessutom kan man i havet bygga större vindkraftparker med kraftigare turbiner till havs än på land. Resultatet blir en större produktion av energi. 

Ett fartyg passerar i farleden bakom de havsbaserade vindkraftverken.
Vindkraftverk till havs är mer effektiva än vindkraftverk på land. Foto: Johan Nilsson / TT

Störst påverkan på marint liv har vindkraftverken när de byggs och nedmonteras. Under tiden som de är i bruk har de en mindre påverkan. På platser där vindkraftverk byggs ändras miljön på grund av utrymmet som de upptar i havet och det kan i vissa fall generera ekologiska förluster. 

– En negativ effekt som kan uppstå är kraftiga ljud, något som kan skada både fiskar och däggdjur, säger Martin Isaeus, doktor i växtekologi samt projektchef på Niras.

En bild på Martin Isaeus.
Martin Isaeus, doktor i växtekologi. Foto: Privat

Fågelarter kan ändra sina rutter och vissa marina däggdjur kan ändra sitt habitat på grund av bullret från vindkraften. En annan effekt är att sedimenten i havsbotten blåses upp och gör vattnet grumligt, det kan störa de fiskar som är beroende av ljus. 

– Vissa arter går inte in i vindparker över huvud taget, säger Isaeus. 

Det är viktigt att man efter monteringen av vindkraftverken följer upp så att de arter som skräms bort under processen inte försvinner från platsen.

– Förutsatt att arterna kommer tillbaka till de här områdena får man inte några betydande effekter, säger han. 

Förutom att vindkraftverk skapar grön energi finns det en till miljöfördel. 

– Det storskaliga trålfisket kommer i stort sett att exkluderas och det blir positivt för många arter som då skulle ha fiskats upp, säger Isaeus.

Det kan vara ett problem om vindkraftverken är för nära kusten, där är det oftast mer grunt. Biologisk mångfald är generellt större i grunt vatten och därmed kan det förväntas att de ekologiska effekterna blir större än om man bygger vindkraftsparker i grundare vattenområden. 

I slutändan är det en fråga om åsikter och värderingar, vad vinner vi och vad förlorar vi på att bygga vindkraftverk, säger Elina Virtanen.

Text: Michelle Lindell Ojala & Nanna Stenhede