Linas dagbok

Måndag 15.5:

På Hanaholmen ordnas en kurs i energijournalistik i år, och det är ett samarbete mellan studerande från Finland och Sverige. Under den första dagen av en fem dagar lång intensivkurs fick vi ta del av en introduktion samt två olika föreläsningar.

Under introduktionen fick vi mer fördjupad information av kursens upplägg och uppgifter, varefter vi lärde känna varandra och bildade par för kursens huvudsakliga projekt. Projektet ska handla om energi och vara i någon form av journalistiskt innehåll, dvs. exempelvis en artikel, ett radioinslag eller en video.

Den första föreläsningen hölls av Malin Avenius från Göteborgs universitet. Avenius gav främst allmänna tips för hur man ska gå till väga för att hitta forskning och experter. Vi gick igenom olika webbplatser, och så tipsade hon också om att ta del av seminarier och konferenser för att bilda kontakter och höra om det nyaste inom energiforskning. Hon avslutade föreläsningen med andra råd som är bra att följa och komma ihåg då man hittar ny forskning.

Katarina Koivisto från Hufvudstadsbladet höll den andra föreläsningen, med temat ”att göra svårt lättare att förstå”. Hon lade fokus på elmarknaden, och vi gick igenom ett flertal olika begrepp som är bra baskunskap för att kunna rapportera om ämnet. Koivisto gav också flera tips om hur man ska gå till väga då man ska skriva om elmarknad eller energifrågor över lag. Det främsta tipset hon gav var att alltid fråga, hellre för mycket än för lite, och att behandla ämnet på ett på simpelt sätt att alla läsare förstår vad det handlar om utan att ha någon större baskunskap i ämnet.

Vi avslutade första dagen med att börja planera och bolla idéer för pararbetet, och då hade vi också chansen att fråga råd av Koivisto.

Tisdag 16.5:

Den andra dagen körde i gång med en föreläsning om en grön energiomställning av Peter Lund, professor på Aalto universitet. Föreläsningen var intressant och det var lätt att hänga med trots att ämnet inte är det lättaste. Lund använde också flera roliga och lättbegripliga illustrationer som stödde inlärningen, i alla fall hos mig.

Dagens andra föreläsning hölls av Heidi Paalatie från Finlands vindkraftsförbund. Paalatie gick igenom hur vindkraftverk ser ut i Finland och hur mycket energi vi producerar med vindkraftverken. Vi gick också i genom Finlands mål för energiproduktionen i framtiden.

Efter föreläsningarna hade vi lunchpaus (glömde nämna den gudomliga lunchbuffén igår), varefter vi satte oss i taxin och åkte i väg till Otnäs för ett studiebesök på VTT. Vi fick höra om företagets forskning kring vätgasteknik, och så fick vi också en liten rundvandring där de presenterade tekniken.

Dagen avslutades med att mitt par, Ebba, och jag gjorde den första intervjun till vår artikel om bergvärme. Vi har alltså kommit bra i gång med arbetet och fortsätter imorgon med en till intervju!

Michelle fick testa på att sätta i gång ett system via datorn.

Onsdag 17.5:

I dag och i morgon har vi självständigt arbete och tid att jobba på våra artiklar. Under förmiddagen transkriberade Ebba gårdagens intervju, och jag väntade på att en expert från företaget Motiva skulle ringa upp mig. 

I slutet av lunchpausen ringde min telefon och jag fick äntligen göra intervjun med en expert på energieffektivisering från Motiva. Intervjun gick riktigt bra, experten var trevlig och han svarade utförligt på mina frågor om bergvärme och hurdant ekonomiskt stödsystem vi har i Finland för att byta ut föråldrade uppvärmningssystem till nya, effektivare system.

Under eftermiddagen skrev vi tillsammans med Ebba och vi fick ihop alla byggstenar för vår artikel. Tack vare vårt effektiva arbete kunde jag åka hem redan vid klockan 15 🙂

Torsdag 18.5:

I dag åkte jag inte alls till Hanaholmen, utan jag mötte upp Ebba och Hanna i centrum på morgonen. Ebba och jag hade på agendan att fota något som vi kunde ha som omslagsbild till vår artikel, och vi råkade faktiskt hitta en borrmaskin vid domkyrkan som vi tog bild på!

Vi satte oss ner på ett kafés uteservering och fixade bilder och faktarutor i artikeln, och så finslipade vi dessutom på texten. Vi blev klara tidigt på eftermiddagen, varefter Ebba och Hanna fortsatte turista runt i Helsingfors och jag åkte hem. Kul dag med ett lite annorlunda kontor (= Norra Esplanaden)! Saknade lite den lyxiga lunchen på Hanaholmen, men ser fram emot att få äta den en sista gång i morgon.

Jag visade också runt Helsingfors centrum för Ebba och Hanna efter att vi hade jobbat klart.