Kaisas dagbok

…eller kanske hellre en dagbok. Jag tänkte hålla det här kortfattat och bara skriva om vad än tankar jag råkar ha under veckan.

Måndag.

Spännande och skrämmande! Det var det jag skrev i ansökan och det var det jag sade då vi träffade varandra på hotellet. Alltså det här är ju en intensivkurs i energijournalistik på svenska och svenska är absolut inte mitt modersmål. Eller överhuvudtaget ett språk jag använder i vardagen. Men jag hade lång lärokurs i det i skolan och det vore synd att bara glömma bort allt jag har lärt mig på det andra inhemska språket.

Därför bestämde jag mig att vara modig och komma hit, även om kursen är 100 % på svenska. Jag följer klimatpolitik och är intresserad av miljöfrågorna i allmänhet, så tänkte jag fokusera främst på språket, som om jag var i språkbad. Jag ska hålla sanakirja.fi (en ordbok på internet) öppet under de kommande dagarna och kanske göra några anteckningar på föreläsningar. Här delar jag några ord som har antingen varit aktuella idag eller ord jag vill lägga på minnet.

Dagens ord: biologisk mångfald, lagring (av energi), utsläppshandel, rumsren

Tisdag.

Jag måste säga jag är lite lättad. Jag klarar mig på svenska. Det har faktiskt varit lätt att följa föreläsningar och diskussioner i matsalen. Jag var lite rädd för det att jag skulle vara tvungen att bara nicka tyst eller skratta när andra skrattar. Men jag har faktiskt förstod vad alla pratar om! (För det mesta i alla fall. Jag svär.)

Eller jo, det kan vara pinsamt. Man känner sig så dum ibland när man måste prata främmande språk! Jag känns att jag förstår men det svåraste är att uttrycka mig. Och tröskeln är högre att börja berätta nån oviktig historia på svenska än på finska. På finska babblar jag allt möjligt.

Vi snackade om teknologioptimismen på lunch. Peter Lunds föreläsning var tankeväckande och grundlig. Jag är bara lite fundersam: hur borde vi förhålla os till teknologi när det gäller klimatförändringen? Jag tycker det kan vara lite farligt att ha så mycket troende på framtiden, speciellt i det att den nya teknologin eller marknaden fixar allt. Förhoppningsvis kommer framtiden att vara bättre, självklart, och jag tror det kan vara det, men inte oberoende av oss. Vi har ju kommit upp med hur många innovationer som helst, men utsläppen har bara ökats under senaste decennier. Det är samhälleliga saker som avgör nu: politik, våra värderingar, lagstiftning, kamper… dem skulle jag betona ännu mera.

Dagens ord: den gröna omställningen, den ekonomiska tillväxten, tung tillverkansindustri, skogsbruk

Onsdag.

Grupparbetsdag! Jag jobbar med Maja och Alexandra, vi tänkte göra en artikel om vätgas. Jag vet att på måndag påstod jag att miljöfrågor står nära till mig, men nu måste jag medge att jag vet nästan ingenting om vätgas.

Men det är inte bara jag som vet inte, och därför vill vi göra en informativ artikel som förhoppningsvis gör saker tydligare båda för oss och för allmänheten. Vi fick intervjua en expert redan igår, så vi har tillräckligt med tid. Hur ovanligt med journalistik!

Vi hann prata lite om bland annat partipolitik i Sverige och Finland när vi jobbade. Jag borde följa svensk politik mer.

(Arbetsdagen blev lite kort idag då jag måste åka hos tandläkaren. Lyckligtvis fick jag en akuttid i Helsingfors.)

Dagens ord: tandvärk, antibiotiker, svullen kind, regeringförhandlingar

Torsdag.

Har jag lyckats att undvika teman hittills, men nu måste jag hylla maten här på kursen lite. Vi har ätit frukost, lunch och middag (tre rätter!!) här varje dag. Men nu har jag varit på soppadiet (på grund av tandläkaren) i ett dygn och jag börjat uppskatta Hanaholmens mat alltmer. Potatissallad, sparris och veganska efterrätter kommer jag att sakna hemma.

Jag studerar visuell journalistik och jag sade från början att jag var intresserad av att göra någonting med bilder här. Så bestämde vi att A och M får skriva texten och jag tar ansvaret för illustrationer, vilket var bra eftersom jag fick lära mig lite Adobe Illustrator. Man kan göra så mycket med programmet men jag är inte van vid det! Så jag vill öva. Jag efterbildade (?? alltså hade foton på grundet och sen ritade över med penseln, vet inte ordet) några bilder. Det känns oärligt på något sätt men det är det väl inte. Och i journalistik ska man vara effektiv, eller hur?

I alla fall, vi publicerade artikeln sen. Jag är nöjd. Tack för min grupp. Det var jättekiva att jobba med er, A och M! 🙂

PS. På kvällen cyklade till Vallgård och tillbaka och det var najs. Så skönt, jag älskar maj!

Dagens ord: förädling av olja, klistra, gödsla, konstgödsel

Fredag.

Idag var det bara genomgånget av materialet, lunch och sen var kursen över. Nu sitter jag redan på buss till Tammerfors.

Jag orkar inte visa den här dagboken på förhand, så det finns säkert en massa skrevfel och annat här, men vem bryr sig? Om någon vill, kan hen understryka texten med en rödpenna och skicka korrektioner till mig. (Det vore faktiskt nyttigt!)

Som sagt, det harr visst varit pinsamt ibland med mitt begränsade vokabulär. Ibland kommer jag upp med en idiom och vet inte alls om det är bara direkt översatt från finska, eller engelska eller kanske till och med tyska. (T. ex: “Producera, är det faktiskt ett ord?” “Kan man säga ‘vad än händer’ eller ‘ha något på huvudet’ eller är det finska?”) Och jag kommer kanske aldrig minnas när jag borde använda “på” och när behövs det någon annan preposition.

Men den här kursen har definitivt varit en jättetrygg miljö för att sätta sina kunskaper i test. Alla har varit jättejättetrevliga och jag trivdes i Hanaholm. Tack alla!!! Vi ses, nånstans och nån gång i framtiden <3

Dagens ord: branschorganisation, gruntvatten, hejdå