Loves memoarer

15/5 – DAG 1

Efter en lång resa så var jag aningen sliten på morgnen. En kopp kaffe senare så var man iallafall en halv människa igen. Lite introduktioner, prestationer och allmän info var förmiddagen och lite mingel med kurskamraterna. Fika är inräknat där också givetvis! Solig första dag vilket var ett varmt välkomnade. Lunch = gött x3

Eftermiddagen innehöll intressanta föreläsningar där verksamma miljö/energi journalister berättade om deras erfarenheter och vanliga misstag i branschen. Det var skönt att lektionerna hölls på en försåtlig och rimlig nivå.

På kvällen blev det trerätters! Hotellet är så jäkla drömmigt, på en annan nivå. Älskar designen, närheten till vattnet och givetvis BASTUN OCH KALLBADET!

16/5 – DAG 2

Första fruktosten – fantastiskt, fanns allt man behövde 5/5.

Första föreläsningen för dagen vilket var som tur var den bästa! Vi fick besök av professor Peter Lund, expert på den Gröna energiomställningen. Det förekommer med jämna mellanrum att personer som är experter i sin profession pratar sitt eget fackspråk, vilket ofta blir svårbegripligt. MEN i detta fall så var det precis tvärt om. Peter var oerhört pedagogisk och intressant att lyssna på även fast ämnet är komplext. Föreläsningskonsten professor Lund visade var på en annan nivå, stor eloge!

Andra föreläsningen som gästades av Heidi Paalatie, director of operations, på finska vindkraft organisationen. Ämnet i sig är mycket viktigt men föreläsningen var för djupgående enligt mig för att vara intresseväckande. Det var en väldigt stor skillnad i föreläsningen mellan första och den här lektionen. En bidragande faktor var att det hölls på zoom.

På eftermiddagen var det studiebesök på VTT där de forksade om vätgas ur ett energiperspektiv. Inget för mig! Journalistsstudenterna som gjorde en faktaartikel om det gjorde ett väldigt snyggt jobb med att det begripligt, snyggt jobbat!

På kvällen var det bastu och kallbad som blev en rutin för att varva ner efter dessa faktatunga föreläsningsdagar.

17/5 – DAG 3

De två första dagar gick vi genom uppgiftsbeskrivningen om började redan spåna idéer, metoder och vilket medie vi skulle använda oss av. Min arbetspartner Patrik var kompliterade mina personliga egenskaper bra, en gas och en broms. Vi tänkte första göra ett radioreportage men vi ändrade till skriftlig artikel på grund av tidsskäl. Det var en lång arbetsdag där vi bokade in telefonintervjuer och genomförde dom. Dagen innefattade även Innehållshämtning där vi letade upp fakta kopplat till valt ämne om Energieffiktiviteten i bostäder.

18/5 – DAG 4

Andra dagen i det egna arbetet. Skriva av intervjuerna och få ner dom i brödtexten var förmiddagens arbete. Artikeln började formateras. Vi hade väldigt mycket innehåll att jobba med så det blev väldigt körigt att få en röd tråd genom hela texten. Som alltid, är den största utmaningen är att översätta ett svårbegripligt ämne till en kort, begripligt och intresseväckande text. Efter feedback från våran kursledare, möblerade vi om hela texten. Efter många om och men blev det till slut blev en hyfsat bra, dock med några dramatiska fel men det vår man ta när är en sådan tidsfrist.

På kvällen så gick jag och några andra kursdeltagare ut för att kolla in stan. Det var välbehövligt när man hade suttit isolerat på hotellet så länge och lagt in ett sådant hårt kneg. Det var en rolig upplevelse och se lite finsk kultur med live-rockband i samband med bira och gott sällskap!

19/5 – DAG 5

Den sista och slutgiltiga dagen!!!!

En trött pöjk vaknade upp idag efter nattliga övertar dagen innan. Vi reviderade varandras uppgifter och fick feedback av kursledarna. wooooooowww vilket vecka.,God mat, fantastik miljö, gott sällskap och helt nya insikter om vårat klimat. Sist men inte minst en ökade insikter och kunskap om vad vårat kära grannland Finland.

Vi var ett gott gäng och detta var en resa som jag tycker alla blivande journalister ska uppleva. ALLT VAR JU GRATIS!! Så vad är det att fundera på SÖK!! Ett stort tack till den servicen som personalen på Hanaholmen tillförde. Ytterligare ett tack till arrangörerna som skapade detta utbyte och till kursledarna som stöttade oss studenter till slutet. T

Tack för mig, overnout.

MVH Love