Emmas dagbok

Dag 1

Idag var första dagen av kursen och det kändes väldigt spännande. Jag gick på adrenalin och koffein mest hela dagen eftersom det endast blev fyra timmars sömn natten innan.
Det var kanske inte den bästa idén att boka ett flyg som landade i Helsingfors kl. 00.10 men man lär sig av sina misstag.

Glad var jag ändå och jag måste säga att dagen gick väldigt fort. Det hanns med en hel del på både förmiddagen och eftermiddagen. Under förmiddagen fick vi en bra genomgång av veckan framför oss och vad vi kan förvänta oss, slutprodukten kommer vara en artikel som ska skrivas i par. Jag och Linnea blev ganska naturligt arbetspartners till gruppuppgiften, det känns bra att det gick så smidigt. Vi satte oss tillsammans och diskuterade idéer utomhus i det fina vädret, det är verkligen vackert här på Hanaholmen!

På eftermiddagen föreläste Malin Avenius om alla olika aspekter som påverkar arbetet mot ett hållbart energisystem och det var otroligt intressant, sedan kom Katarina Koivisto från HBL och pratade om energijournalistik. Även om jag efter ett tag började bli lite trött i ögonen så höll jag ut eftersom det var så kul att lyssna. Tur att det fanns kaffe i föreläsningssalen! Nu ska jag ta det lugnt på hotellrummet och äta lite godis med en bra film så tar jag nya tag imorgon.

Dag 2

Dagens schema lovade en lite kortare dag än gårdagens, det kändes både skönt och tråkigt. Tråkigt blev det som tur är verkligen inte. Dagens högpunkt var ett studiebesök på eftermiddagen på VTT där vi fick lära oss lite om vätgas. Jag måste erkänna att jag visste väldigt lite om ämnet och trodde först att besöket inte skulle ge så mycket på grund av det. Där hade jag fel, det var verkligen intressant. Michelle fick prova på att styra en kontrollpanel till ett av vätgasverken! Självklart, precis när vi var där, blev det något fel och systemet stängde av sig själv av säkerhetsskäl. Jag tyckte nog bara att det var lite spännande. På vägen hem var det lite regnigt och blåsigt i väntan på taxin… Så det var riktigt skönt med en tidig middag när vi väl kom tillbaka till hotellet.

Innan allt detta, under förmiddagen, hörde vi föreläsningar av Peter Lund och Heidi Paalatie. Det var kul att höra Peters beskrivning av de olika utmaningarna en total grön energiomställning innebär. Det är så många aspekter som man inte tänkt på förut! Jag blev nästan sugen på att ta någon ytterligare kurs i socialpolitik i relation till energi (om det ens finns). Imorgon sätter jag och Linnea i gång med både intervjuer och skrivande, det blir liksom som fas 2 av kursen. Vi hörs!

Dag 3

Morgonen började med min rumskompis alla hundratusen väckar-klocks-larm (det där är nog inte ett ord… men vi kör på det ändå) vilket jag har börjat tycka är ett lite roligt upplägg. Det här är nog första gången i mitt liv som jag inte behöver sätta en egen väckarklocka på att ringa, för jag kan allt lita på att hennes taktik får upp mig. Idag var också den första dagen av vad jag börjat kalla för fas två av kursen. Inga föreläsningar eller schema utanför mattiderna. Nu har vi istället fått börja med artikeln i pararbetet på heltid. Under förmiddagen fick jag och Linnea gjort tre intervjuer med olika personer av intresse. Eftermiddagen blev mest transkribering men jag hann också skriva en del på artikeln, ett halvt utkast blev det i alla fall.

Vi beslutade att inte jobba efter kl. 17. Det kändes vettigt att ta vara på lite fritid också så man inte jobbar ihjäl sig. Middagen var väldigt trevlig. Det kom en förrätt bestående av en bit gurka som såg oroväckande tom ut på tallriken men det visade sig att skålen skulle fyllas med soppa. Det var tydligen ett oljeföretag som hade en fest i salen intill oss. Det måste funnits någon på Hanaholmens bokningsavdelning som fnittrat lite av att boka in våra sällskap samtidigt. ”The urge” att springa in och köra en snabb liten kritisk intervju var nog där men jag valde att njuta av maten i stället.
Nu är det läggdags, imorgon är den sista dagen innan artikelns deadline samma kväll. God natt!

Dag 4

Idag var det målgång med kursens stora arbete, artikeln. Vi satte i gång direkt efter frukosten med tillägg och korrigeringar. Samarbetet mellan mig och Linnea gick verkligen bra, det var super kul. Runt kl. 14 på eftermiddagen var vi rätt så klara redan, sen var det bara fin-slip efter lärarens kommentarer fram till kl. 17.

Idag var det äntligen lite sommar ute igen! Solen sken så fint men det var väldigt mycket vind så jag satt ändå inne och arbetade. Jag hann inte med så mycket förutom att jobba på artikeln så det blir inte en lång dagboksanteckning idag. Det känns skönt att ha artikeln inlämnad i tid och att jag har på något sätt en ”fysisk” produkt att visa upp efter kursen. Artikeln i sig är bevis på att jag lärt mig något och inte bara ätit en massa god mat och sovit gott! Imorgon ska vi få lite feedback, sen bär det av hemåt. Veckan har gått så otroligt fort.

Dag 5

Idag var det den sista dagen, en halvdag blev det också. Vi producerade inte nytt innehåll idag. Inte heller blev vi matade nya information utan vi gick istället igenom allas arbeten. Vi fick bra feedback och det var mycket givande, jag är kort och gott nöjd med min och Linneas artikel. Nästan lite stolt skulle jag säga. Alla andras artiklar var också intressanta, det var kul att se hur vi alla lärt oss en massa nytt.

Tack för mig, det var en givande kurs och jag kan definitivt rekommendera Hanaholmen.