Ebbas dagbok

Söndag, 14 maj

Idag var det dags att ta sig från Umeå till Esbo för en veckas kurs på Hanaholmen. Första stoppet på resan var i ett soligt och varmt Helsingfors, där jag och Hanna stannade för att vara på lite sightseeing och äta middag. Det var också kul att få se Helsingfors och Esbo för första gången!

Måndag, 15 maj

No niin, första dagen på Hanaholmen går mot sitt slut och det har varit en bra sådan! Idag har vi haft uppstart av intensivkursen med föreläsningar, bekantat oss med gänget, ätit god mat och tagit soliga pauser utanför kulturcentrum.

Avslutade dagen med ett premiärdopp i havet och en bastu på det. Ser fram emot resten av veckan och är glad att få vara här, för WOW vilket ställe och vilket bra gäng!

Tisdag, 16 maj

Idag har det varit en intressant dag som bestått av föreläsning med Peter Lund om den gröna energiomställningen, fått lyssna till Heidi Paalatie om vindkraften i Finland och varit på studiebesök på VTT – som bland annat berättat om deras aktuella forskning kring vätgasteknik. Studiebesöket var intressant och det var kul att få se hur de arbetar med utvecklingen av vätgastekniken. Det var kanske något invecklat för en så icke-teknisk människa men det blir spännande att följa och se utvecklingen av det i framtiden och om inte annat förstår man mer av tekniken nu än innan studiebesöket.

Summa summarum av dagen så vill jag framförallt ge en eloge till Peter Lund för hans intressanta föreläsning, tycker det är imponerande att han kan förklara invecklade saker på ett så förståeligt och roligt sätt!

Onsdag, 17 maj

Idag har vi haft en lugnare dag och skrivit klart artikeln som vi fått i uppgift att göra under veckan. Jag och Lina skriver en artikel om vilka stöd man kan få för att göra en omställning från uppvärmning av bostäder med fossila bränslen till att installera bergvärme och jämför hur stöden ser ut i Finland vs. Sverige. Det har varit intressant att lära sig mer om olika former av energikällor och fördelar/nackdelar med de. Imorgon ser jag fram emot att fara in till Helsingfors, se staden lite mer och ta bilder till artikeln!

Torsdag, 18 maj

Idag blev det en heldag inne i Helsingfors. Jag och Hanna tog metron på morgonen och mötte upp Lina inne i centrum. Vi tog bilder till artikeln, fick privatguidning av staden med vår egenutnämnda Finlandsexpert (Lina) och satte oss på ett fik för att redigera klart vår text. När vi kom tillbaka till Hanaholmen hann jag skriva på examensjobbet och avslutade dagen med god middag (i vanlig ordning) och åt veckans godaste efterrätt.

Fredag, 19 maj

Tiden går fort när man har roligt kan man säga! Veckan på Hanaholmen går mott sitt slut och det har varit fina dagar här i Finland.

Så till sist vill jag tacka för en bra ordnad vecka med många nya lärdomar, god mat, mycket bastubadande och nya bekantskaper. Kiitos!

//Ebba Wettainen