Smarta elnät kan lösa energifrågan – lagstiftningen släpar efter

Smarta elnät är mer aktuella än någonsin. Genom artificiell intelligens kan elförbrukningen effektiviseras upp till 25 procent, vilket är ett steg på vägen mot en hållbar energianvändning. Men lagen hänger inte med i teknikens framsteg.

Kredd till: GT1976

Smarta elnät är ett stort steg på vägen mot en grön omställning. Foto: GT1976/Creative Commons.

Smarta elnät, även kallat mikronät, är digitaliserade elnät. Med hjälp av smarta elnät kan konsumenter och företag kontrollera och justera sin elförbrukning, förklarar Peter Lund som är professor i teknisk fysik på Aalto-universitetet. 

– Det smarta elnätet ser till att du använder elektricitet då när det finns rikligt till förfogande på marknaden, säger Lund.

Det innebär att systemet hjälper dig använda elen mer hållbart och därmed kommer elkostnaderna sjunka. Eftersom smarta elnät ska kunna användas av både hushåll och industriella aktörer är effektivisering av systemet till allas fördel.

En hållbar lösning

För att energi som utvinns av sol- och vindkraft ska kunna räcka till alla krävs en effektivare energianvändning. Det är också en förutsättning för att andelen icke-förnybara energikällor ska kunna minska, såsom fossila bränslen. 

Allt fler privatpersoner installerar solceller på taket och därmed har mängden småskaliga producenter av el ökat. För att få ordning på alla elproducenter behövs ett kontrollerat system. Med hjälp av smarta elnät kan man justera all elproduktion så att systemet fungerar optimalt. Med optimalt menar man att elen går från de konsumenter som inte för tillfället behöver elen till dem som är i behov av den just då. På det sättet kan elens prisnivå hållas låg och risken för strömavbrott kan minskas.

Foto: Anni Hanén.

Peter Lund menar att lagstiftningen sätter käppar i hjulet för smarta elnät. Foto: Anni Hanén.

Smarta elnät bromsas av lag om personlig integritet

Även om smarta elnät är fördelaktigt från en ekonomisk och hållbar synvinkel finns det fortfarande utmaningar. För att smarta elnät ska fungera optimalt behöver det samla in data från enskilda konsumenter. Om elbolagen ska få samla in och använda data från privatpersoner krävs ny lagstiftning eftersom en sådan datainsamling skulle strida mot existerande lagar om människors integritet.

Förutom dataskyddet, är cybersäkerhet en väsentlig fråga. Cybersäkerheten skulle utmanas eftersom kraftverken har dålig datasäkerhet och är därför lätta offer för cyberattacker. Det innebär att kraftverken i nuläget inte kan garantera dataskydd. 

Peter Lund menar att smarta elnät kommer förbättras inom den industriella sektorn medan utvecklingen kommer gå långsammare när det gäller de privata konsumenterna på grund av lagstiftning. 

– Staten måste reglera lagstiftningen för att garantera människors skydd, säkerhet och välmående. Just nu lägger de all sin tillit till företagen vilket innebär att bland annat Microsoft och Google bestämmer och sätter normer, säger Peter Lund.

Text: Hanna Josefsson och Eva Hällsten