Finland före Sverige i den gröna energiomställningen

Bidragen för omställning från uppvärmning med fossila bränslen till bergvärme skiljer sig åt mellan de nordiska grannländerna. I Finland kan privatpersoner, husbolag och företag få ekonomiskt stöd för att uppdatera till bergvärme medan stödet i Sverige ännu saknas. “Det här görs för att Finland ska nå klimatmålen”, säger Teemu Kettunen från Motiva.

De höga el- och gaspriserna som drabbat hela EU de två senaste vintrarna har resulterat i att EU-kommissionen under hösten 2022 beslutade om åtgärder för att minska elanvändningen i alla länder.

För att avskaffa fossila bränslen satsar Finland på att både privatpersoner, husbolag och företag kan ansöka om ett ekonomiskt bidrag för att uppdatera sina energislag till mer effektiva alternativ.

Ett av de vanligaste alternativen för omställningen i dag är att installera en bergvärmepump, som är ett klimatvänligt sätt att justera temperaturen i bostäder, samtidigt som det minskar på kostnaderna. 

  Det ekonomiska stödet betalas i första hand för att Finland ska nå de klimatmål som regeringen har satt, säger Teemu Kettunen, expert på energieffektivitet vid Motiva, det statliga företaget med syftet att främja den hållbara utvecklingen i Finland.

Enligt Motiva kan en privatperson eller ett husbolag få ett bidrag på 4000–6000 euro per man, vilket motsvarar 45 000–68 000 svenska kronor för att ställa om från uppvärmning med fossila bränslen till bergvärme. Att installera bergvärme i ett småhus är en investering på 15 000–25 000 euro.

Teemu Kettunen är expert på energieffektivitet vid Motiva.
BILD: PRESSBILD/MOTIVA

När det gäller stöd till företag och föreningar kan man få ett bidrag som täcker upp till 15 procent av de totala kostnaderna av omställningen.

Stödet täcker inte hela kostnaden, så hur värt är det att investera i bergvärme?

Investeringen med bergvärme kan kännas stor i stunden men driftkostnaderna är däremot låga och i genomsnitt jämnar summan ut sig på ungefär tio år, säger Kettunen.

Bostäder som är byggda före år 2000 har oftast föråldrade uppvärmningssystem som inte är de mest effektiva.

Att göra en omställning av energislag och uppdatera uppvärmningen till ett mer effektivt system kan vara till nytta för alla slags byggnader, säger Kettunen.

Sverige saknar motsvarande omställningsbidrag

I Sverige finns det just nu inget motsvarande stöd för omställning till bergvärme, däremot finns det ett förslag hos regeringen att införa bidrag till energieffektivisering i småhus. Om förslaget klubbas igenom skulle det innebära att småhusägare kan ansöka om bidrag på totalt 60 000 kronor. 

Det tänkta stödet är uppdelat i två olika delar. En del är att småhusägare ska kunna byta ut energislag från gas och eluppvärmning till fjärrvärmenätet eller något mer miljövänligt alternativ som exempelvis en bergvärmepump. Den andra delen handlar om att göra klimatskärmsåtgärder, till exempel att småhusägare kan söka bidrag för att tilläggsisolera eller byta fönster, säger Per Lindkvist som är enhetschef för stöd och bidrag på förvaltningsmyndigheten Boverket.

Per Lindkvist är enhetschef för stöd och bidrag på Boverket.
BILD: FRANZ FELDMANIS/BOVERKET

Till skillnad från Finland är det endast småhusägare som kommer att kunna ansöka om bidraget och mer specifika ramar för bidraget finns inte än.

Just nu håller regeringen på att färdigställa villkoren för bidraget så allt är inte helt klart, men det är i alla fall ett bidrag för småhusägare i hela Sverige och tanken är att det är för äldre hus man ska kunna ansöka, det vill säga småhus från 1990 och äldre, säger Lindkvist.

Vad är anledningen till att det är just småhusägare som kan ansöka?

Vi behöver få ner energikostnaden i småhus på grund av de ökade el- och energikostnaderna för privatpersoner så det här är ett sätt att främja en effektiv energianvändning och effektivisera uppvärmningen. Regeringen vill då påskynda den här energieffektiviseringen i småhus, säger Lindkvist.

Så då handlar det om energieffektivisering?

Ja exakt, det är det som är målet och syftet med bidraget.

Ebba Wettainen och Lina Larsson