Så röstade din stad – jämför regionens nio största städers valresultat i regionfullmäktige

Västra Götalandsregionen är den största regionen i Sverige, sett till yta och mängd kommuner. Det gör att ovanligt många städer, jämfört med andra regioner, röstar på vilka som ska sitta i regionfullmäktige. Regionens styre skulle se olika ut om städerna bestämde själva. Du kan själv klicka dig fram i diagrammet för att se hur de nio största städerna röstat.

Diagrammet nedanför visar hur regionens nio största städer röstade i regionvalet. Städerna är utvalda utifrån regionens egen lista, där framgår det att dessa är de enda med en befolkning över 20 000 i regionen. Det är varje stads huvudkommun som är inräknad i statistiken.

Partiet Nyans är årets nykomling i svensk politik. I de nio stadskommunerna har de starkast fäste i Göteborgs kommun där de fick 1,5 procent av rösterna. Vid valet 2018 var Demokraterna den stora snackisen, de är fortfarande störst i Göteborgs kommun med 4,3 procent av rösterna. Inget av partierna klarade spärren på 3 procent för att få mandat i regionfullmäktige.

Utmärkande för Göteborg är också att Vänsterpartiet är överlägset störst, de fick 16,5 procent av rösterna. I resterande stadskommuner får Vänsterpartiet mellan 5 och 9 procent av rösterna. I Göteborgs kommun har Sverigedemokraterna minst andel röster av de räknade kommunerna. Miljöpartiet är likt Vänsterpartiet populärast i Göteborg med 4,9 procent.

Trollhättan har länge varit ett starkt socialdemokratiskt fäste och är det fortfarande. Partiet är populärast i Trollhättan, där de får 36,8 procent av rösterna. Moderaterna har också högst andel röster i Trollhättan med 20,6 procent av rösterna. I staden är de stora partierna på både höger- och vänstersidan populärare än i regionens andra stadskommuner.

Regionens valsedel är ljusblå.

Centerpartiet har störst andel röster i Alingsås och Lidköping där de fick 6,7 procent. De historiskt liberala partierna är populärare i Lidköping än i de andra kommunerna, även Liberalerna får störst andel av sina röster där, 6,8 procent.

Kristdemokraterna är störst i Skövde och Alingsås, där får de 10 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna har sitt starkaste fäste i Vänersborg, 20,4 procent. Socialdemokraterna är dock fortfarande störst i Vänersborg, vilket det är i varje kommun i undersökningen. I samtliga stadskommuner har Sverigedemokraterna över 10 procent av rösterna.

Text: Ida Palm Ekspong