Få kulturarbetare kandiderar till regionvalet: “Svårt att göra en avgränsning för vad som är en kulturarbetare idag”

Få kandidater till regionvalet har arbetat med kultur och kommer efter valet att arbeta i den region som spenderar mest pengar på kultur i hela Sverige.

Västra Götalandsregionen är den region i Sverige som spenderar mest pengar på kultur. 2020 spenderade Västra Götalandsregionen 1 309 miljoner kronor på kultur i regionen. Regionen äger flertalet kulturella aktiebolag som Göteborgsoperan och Regionteater Väst.

Under valet i söndags kunde invånarna i Västra Götalandsregionen personrösta på kandidater till regionfullmäktige, men för den som letade efter kandidater med erfarenhet inom kultursektorn var utbudet minimalt.

Endast nio av de 1571 kandidater som man kunde personrösta på i regionvalet angav att de hade erfarenhet av kulturarbete. Den kulturvurmande väljaren kunde inte ens välja bland alla riksdagspartier, då endast Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har personer med kulturyrken på sina valsedlar.

Trots detta säger Marie Branner, presskontakt på Göteborgsoperan, att hon inte är orolig kring den potentiella bristen på representation av kulturarbetare på höga platser i regionspolitiken.

– Vår styrelse är jätteengagerad i vårt arbete, oavsett om de är kulturarbetare eller bara har ett stort kulturintresse. Vi förutsätter att de som vill sitta i vår styrelse är intresserade av scenkonst, annars ska man inte sitta där, säger Marie Branner.

Marie Branner tycker också att man inte ska dra gränsen för vad som räknas som en kulturarbetare vid enbart scenkonst.

– Det är svårt att göra en avgränsning för vad som är en kulturarbetare idag. Det finns väldigt många som gör kultur utan att kalla sig för ”kulturarbetare”, allt från pianister till dataspelsutvecklare.


Så gjorde vi.

Vi utgick från filen “Kandidaturer inför val 2022” från val.se. I listan med alla namn filtrerade vi bort de som inte ställde upp i regionvalet för Västra Götalandsregionen och som inte hade angett ett yrke i sin valsedelsuppgift. Sifforna vi använder kring regionens kulturkostnader går att hitta på kulturanalys.se.

Text: Joel Svahn