Sjukvårdsyrken viktiga i valet: “Bra att inte bara få tjänstemännens version”

Att regionen styr sjukvården är något som mer än hälften av svenskarna i en Novus-undersökning inte var medvetna om så sent som i våras. En sammanställning som Valet ingen tänker på har gjort visar nu hur stor andel av de som kandiderar till regionvalet som faktiskt jobbar inom sjukvården.
– Det är positivt att professionen finns med där besluten tas, säger Anna Tjus, styrelseledamot i Vårdförbundet Västra Götaland.

En av valets stora frågor har även denna gång varit sjukvården. Men enligt en undersökning som Uppdrag Granskning beställde från Novus i våras visste endast 47 procent hur sjukvården styrs politiskt och regionvalets påverkan på den. I undersökningen framkom även att 41 procent trodde att sjukvården i stället är riksdagens ansvar, medan elva procent trodde att det är kommunen som är ansvarig.

Anna Tjus som arbetar fackligt på sjukvårdsförbundet i Västra Götaland anser att vissa regionpolitiker inte är tillräckligt insatta i sjukvården och vad som händer.

– Personligen tycker jag att det är bra att professionen finns med där besluten tas. Vi kan ju faktiskt förklara utifrån erfarenhet och det är bra att politikerna inte bara får tjänstemännens version, säger Anna Tjus.

På senare tid säger hon även att hon har hört att folk i hennes närhet alltmer kryssar i personer med ett sjukvårdsyrke i regionens personval.

Mellan sju och 54 procent

Valet ingen tänker på på har gjort en sammanställning på andelen vårdanställda bland de som kandiderade till regionvalet 2022 i Västra Götaland. Datan utgår från de kandidater som har angett ett yrke, vilket innebär att de som lämnat yrkesfältet blankt räknas in bland de som inte arbetar inom sjukvården. Det innebär också att det kan finnas de som arbetar inom sjukvården bland kandidaterna som inte uppgett ett yrke. Partierna har i vissa fall fler eller färre kandidater och tabellens procentuella andel har beräknats på antal kandidater i respektive parti. Tabellen ger trots allt en god bild av ett ungefärligt antal av kandidaterna inom partierna som jobbar inom sjukvården.

Antal kandidater: Centerpartiet 17 av 185. Demokraterna 12 av 22. Kristdemokraterna – 18 av 133. Liberalerna 10 av 139. Miljöpartiet – 10 av 113. Socialdemokraterna – 22 av 279. Moderaterna – 18 av 226. Sverigedemokraterna – 21 av 223. Vänsterpartiet – 23 av 114.
“Tragiskt”

Anna Tjus säger att hennes upplevelse vid möten med politiker är att de uppskattar att få en bild från de med erfarenhet av sjukvårdsyrket och att de ibland blir förvånade över vad de som arbetar inom sjukvården har att säga.

– De säger ibland “ojdå, denna bilden har vi inte fått innan”, säger hon.

Att så få personer var medvetna om regionpolitikernas påverkan på sjukvården tycker Anna Tjus är tragiskt. Men hon har också förståelse för att människor inte har så bra koll.

– Det var först efter jag börjat jobba fackligt på heltid som jag fick förstod hur regionen styrs. Men i år tycker jag att jag har märkt fler anhöriga som har frågat hur de ska tänka i regionvalet, så medvetenheten kanske har ökat på senaste.

Plats på valsedeln

Sammanställningen av partierna visar att majoriteten har mellan åtta och nio procent av sina kandidater som arbetar inom sjukvården. Men på vilken plats finns den första anställda inom sjukvården på valsedelarna?

  • Centerpartiet – Plats 1 (Gunilla Druve Jansson, hälso- och sjukvårdspolitiker)
  • Demokraterna – Plats 1 (Mariette Höij Risberg, sjuksköterska)
  • Kristdemokraterna – Plats 1 (Lisa Berglund, biomedicinsk analytiker)
  • Liberalerna – Plats 3 (Richard Brodd, psykiatrisjuksköterska)
  • Miljöpartiet – Plats 1 (Peter Sögaard, medicine doktor)
  • Moderaterna – Plats 2 (här finns både Suhaib Hurani, tandläkarstudent, och Micaela Kronberg, medicinsk ansvarig sjuksköterska, som nummer 2)
  • Socialdemokraterna – Plats 3 (Malin Sjunneborn, undersköterska)
  • Sverigedemokraterna – Plats 1 (Maria Lindgren, psykoterapeut)
  • Vänsterpartiet – Plats 1 (Maria Adrell, sjuksköterska)
Foto: Johan Nilsson/TT

Text: Jenny Olsson