Linneas dagbok

15 maj 2023: Dag 1

Första dagen inleddes med en introduktion till ämnet: energijournalistik. Jag har varit lite osäker på vad exakt det innebär och vad då kursen skulle handla om. Det blev tydligt med kursens utformning och vad deltagandet i kursen innebar efter introduktionen. Sedan fick vi introducera oss själva och vad vi har för tidigare erfarenheter i ämnet, det var väldigt intressant att lyssna till vad som motiverade de andra att delta. Jag valde själv kursen för att klimatet är något jag är intresserad av och vill kunna skriva om i framtiden – denna kursen känns som en bra förberedelse inför det.

Under dagen hade vi två föreläsningar i ämnet; hur vi hittar forskning med och bedömer den ur ett källkritiskt perspektiv med Malin Avenius, samt mer fördjupande om vad energi är med Katarina Koivisto. Varav båda lektionerna var bra förberedande för att kunna skriva en egen artikel i slutet av kursen. Vi fick även dela in oss i grupper inför artikeln och börja spåna på idéer. Emma och jag kom fram till att vi båda var intresserade att skriva med politisk inriktning. Därefter ringde vi de första samtalen för att hitta intervjupersoner eftersom kursen är väldigt kort.

Kvällen avslutades med en löptur längst med vattnet och en otroligt god middag. Det ska bli spännande med vad kursen har att erbjuda resten av veckan.

16 maj 2023: Dag 2

Andra dagen började med en föreläsning av Peter Lund om den gröna energiomställningen. Det var väldigt lärorikt att förstå mer hur det fungerar att ställa om, och att det inte bara är den tekniska utvecklingen som styr; det handlar även om sociala- och politiska aspekter. Energifrågan är orättvis och det är därför det inte går lika snabbt som den teknologiska utvecklingen. Vidare hade vi en lektion med Heidi Paalatie från Finnish Wind Power Association om den finska vindkraften. Det är intressant att lära sig mer om de olika energikällorna och hur det fungerar. Det känns positivt att vindkraften har så mycket expansionsmöjligheter i Finland och Sverige.

På eftermiddagen besökte vi Teknologiska forskningscentralen, VTT, som forskar om vätgas som energikälla. Vid besöket fick vi en introduktion i hur utvinningen av energi fungerar och sedan fick vi se hur det ser ut i praktiken med de faktiska maskinerna. En fundering jag hade var hur riskabelt det är att använda sig av vätgas som energikälla; vad händer om en olycka sker? Hindenburg är ett exempel på när det har gått snett, så hur förebygger man det – det finns alltid en risk för olyckor, går det någonsin helt att undvika då? Om alternativkostnaden är människors liv – är det då värt det? Och hur många liv är värda att riskera för energi? 

Under dagen har vi även ringt rundor för att hitta svenska politiker som kan kommentera Tidöavtalet, men det är enklare sagt än gjort. Vi är även på jakt efter en expert som kan kommentera energipolitiken som förs i Sverige och Finland.

17 maj 2023: Dag 3

Tredje dagen var det dags för eget arbete. Jag och Emma har nu bestämt oss för en vinkel på vår artikel, vi ska skriva om energipolitiken i Finland och Sverige. Därför hade vi under tisdagen bokat in lite intervjuer som vi nu under förmiddagen avklarade. Emma intervjuade Jukka Leskelä från Finlands motsvarighet av Energimyndigheten, medan jag intervjuade Robert Andrén från svenska Energimyndigheten och Hannes Sonnsjö som är doktorand i miljö- och energisystem. Vi ville ha en mer balanserad artikel och valde då att ta med Sonnsjö som då kunde vara lite mer kritisk till den rådande politiken.

Hela eftermiddagen bestod sedan av att transkribera intervjuerna, eftersom vi är två personer som skriver artikeln är det enklare om man är mer noggranna med transkriberingen så att det blir överskådligt. Kvällen avslutades sedan med kyckling och linser, samt ett kort träningspass på gymmet – nu börjar man bli lite sliten så läggdags kommer tidigt.

18 maj 2023: Dag 4

Fjärde dagen har bestått av att skriva ihop vår artikel och sedan korrekturläsning av den. Det har varit intressant att skriva en text med någon som inte kommer från samma utbildning – jag och Emma hade många åsikter som skiljde sig åt, men med diskussion och kompromisser kunde vi komma fram till en text vi båda blev nöjda med. Exempelvis hade vi långa diskussioner om hur mycket man får ändra i ett citat för att det fortfarande ska vara autentiskt, samt varandet eller icke-varandet av semikolon.

Något jag uppskattade väldigt mycket under dagen var möjligheten till respons på våra texter. I Göteborg på JMG är vi så många elever per lärare så det är svårt att få noggrann respons, ofta får man respons på seminarium, men kanske inte språklig respons. En stor del av vad jag vill lära mig är att bli bättre i mitt skrivande som journalist och det är jag nog lite avundsjuk på SocKom-eleverna som är mycket mindre klasser.

19 maj 2023: Dag 5

Sista dagen är kommen. Idag har vi fått respons på våra texter. Emmas och min text fick mycket bra respons och det kändes väldigt bra även efter den. Något som inte bara vi fick kommentar om är att vara extra tydlig med saker som kanske inte alla vet – vi nämner intervjupersonernas arbetsplatser och titlar, men kanske inte riktigt vad det faktiskt är för något.

Jag har uppskattat denna kursen väldigt mycket! Jag känner att jag åker härifrån med ny information och förståelse för energibranschen och mer om klimatet. Det har varit intressant att läsa de andras artiklar och ta del av hur de andra studenterna från andra skolor resonerar och skriver. Det har varit en rolig och lärorik upplevelse och hotellet har varit fantastiskt.