Evas dagbok

Måndag 15.5

Introduktion av kursen

Vi började dagen med en rik frukost på Hanaholmens hotell. Som i vanlig ordning, åt jag allt för mycket. Vi var ett gäng finska och svenska kursdeltagare som lärde känna varandra i frukostbordet. Det var en trevlig start på dagen.

Klockan 9.00 började kursprogrammet med en presentation av energikursen och vad som förväntas av oss. Till våra uppgifter hör att producera en nyhet som tangerar temat energi, skriva en kursdagbok och för oss från Svenska social- och kommunalhögskolan även skriva en kursessä. Arbetsbördan är lindrig med tanke på att vi får fem studiepoäng och bo gratis på hotell med all inclusive i en strålande miljö. Jag klagar absolut inte!

Efter lunchen höll Malin Avenius från Göteborgs universitet en föreläsning om vetenskaplig journalistik och förhållandet mellan journalister och forskare. Det märktes att Avenius hade mycket erfarenhet och hon fick mig att inse att forskare är en bra informationskälla så länge du intervjuar rätt forskare. Det finns forskare inom femtioelva olika områden.

Efter en solig kaffepaus ute på gården berättade Katarina Koivisto från Hufvudstadsbladet om energifrågor, främst elmarkanden, och gav praktiska råd. Koivisto använde sig själv som exempel och gav oss en möjlighet att lära oss av hennes misstag.

Dagen avslutades med en trerättersmiddag på hotellets restaurang Plats. Efter middagen var bastun bokad till oss kursdeltagare men jag var för trött för att delta så jag var på rummet till läggdags och drömde om följande morgons frukost.

Tisdag 16.5

Studiebesök på VTT

Idag började morgonen än en gång med en härlig frukost. Det är viktigt att nämna eftersom morgonmål är den viktigaste måltiden på dagen!

Klockan 9.00 körde vi igång med en presentation som Peter Lund från Aalto universitet höll. Jag har sett Lund tidigare i olika sammanhang på Yle och var smått starstruck. Han hade en lärorik presentation om grön omställning var jag lärde mig mycket nytt om grön energi, bland annat hur stor inverkan politiken har och utvecklingen av olika energikällor. Jag passade på att boka en intervju med honom som vi kan använda i vår artikel vi skriver i par. Jag och mitt par har valt att berätta vad smarta elnät, även kallat mikronät, är för något och dess framtid. Följande föreläsning höll Heidi Paalatie från Finnish Wind Power Association. Paalatie berättade om vindkraft, dess effekt på naturen och hur det fungerar i praktiken.

Efter lunchen åkte iväg på studiebesök till VTT i Otnäs. Där förklarade de vad vätgas är och hur vi kan använda de till vår fördel. Vi fick även prova lägga igång en vätgasmaskin (?) som producerar el. Det var helt superspännande!

Min dag avslutades med trerättersmiddag och därefter simning i hotellets pool.

Onsdag 17.5

Grupparbetet om smarta elnät.

Än en dag var födan konsumerad på morgonkvisten. Gott gott gott. Efter det var det dags att hitta sitt par och slå våra kloka huvuden ihop. Det gjorde vi också, men lite väl länge. Vi hade bokat intervju med Peter Lund, professor i teknisk fysik på Aalto universitet, efter klockan nio finsk tid men min svenska partner följde den svenska klockan och ville arbeta ända till klockan 9 svensk tid, alltså klockan 10 finsk tid. Jag förstod inte att hon följde svenska klockan och tyckte vi hade mycket tid ännu. Hon ville kolla fakta före intervjun, vilket jag tyckte var rimligt men kände mig samtidigt stressad eftersom vi redan var en halvtimme sena. Efter att vi utrett missförståendet ringde vi och fick informativa svar på våra frågor av Lund.

Efter intervjuen hade vi två vinklingar av artikeln och vi fann båda lika intressanta. Den ena var varför smarta elnät är ett stort steg mot grön omställning men används ändå inte i Norden i stor utstreckning och den andra hur den enskilda konsumenten kan utnyttja det smarta elnätet. Vi landade på det första alternativet.

Sedan började den tråkiga biten, alltså transkribering. Därefter skrev vi ett utkast av artikeln och bearbetade det. Under eftermiddagen blev vi så gott som klara med artikeln och bestämde oss för att börja finslipningen nästa dag.

Torsdag 18.5

Huvudingången till Hanaholmens hotell.

Idag var det Kristi flygare, alltså Kristi himmelsfärd, och därmed en helgdag. Det var snäppet lugnare på Hanaholmen men arbetet för oss fortsätter. Vi hittade snabbt bilder till artikeln och skapade en fin helhet.

På eftermiddagen fick jag feedback på artikeln av läraren och ändrade den enligt responsen. Det är det bästa sättet för mig att utvecklas som skribent. Slutprodukten är jag nöjd med och tycker det viktigaste från intervjun lyfts fram. Min svaga punkt brukar vara att jag skriver för mycket och kan inte kill my darlings.

Denna kurs har varit givande. Jag trodde inte jag kunde lära mig så mycket om energi under en vecka men nu har jag en mer fördjupad bild av ämnet. De som ordnade kursen hade noggrant och väl valt gästföreläsare eftersom föreläsningarna handlade alla om energi men ur olika synvinklar. Stället vi bodde på var även jättefint! Eftersom vi var så få kursdeltagare lärde vi snabbt känna varandra. Dessutom när vi bodde i samma byggnad kunde vi lätt göra saker tillsammans. Vi tränade, simmade och åt en hel del.

Jag rekommenderar kursen till alla som är det minsta intresserade av en lärorik vecka på Hanaholmen.